Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jigneşti pe reţelele sociale? Rişti o AMENDĂ considerabilă

mintmetrics.ro
retele sociale social media

Cum reţelele sociale au prins avânt între români, şi legislaţia a suferit modificări pentru a răspunde cerinţelor utilizatorilor. Astfel, cei care jignesc public o persoană, folosindu-se de contul personal de pe rețeaua de socializare Facebook, riscă să fie amendați, cu până la 1.000 de lei, pentru lezarea demnității și onoarei acesteia, potrivit legislației actuale, scriu cei de la avocatnet.ro.

Jignirea publică a unei persoane, prin intermediul contului personal de pe rețeaua de socializare Facebook, reprezintă o faptă de natură contravențională ce poate fi sancționată de către polițiști. Acest fapt reiese dintr-o hotărâre din 2015 a Judecătoriei Făgăraș.Concret, o persoană din comuna brașoveană Șoarș a fost amendată cu suma de 1.000 de lei după ce a postat pe Facebook o serie de jigniri la adresa polițiștilor din localitate. Deși aceasta nu folosea pe Facebook numele său real, polițiștii au identificat-o cu ajutorul pozelor și videoclipurilor pe care le postase pe profil și au chemat-o la secție, unde și-a recunoscut fapta. Ulterior, persoana respectivă a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție, însă Judecătoria Făgăraș a respins plângerea și a menținut sancțiunea aplicată de poliție.

Citeşte şi: E OFICIAL! O lege mult aşteptată de români, AMÂNATĂ. Care este NOUL termen dat de Guvern

Printre altele, în motivarea deciziei se face referire la caracterul public al postărilor de pe Facebook, astfel că „instanța apreciază că profilul personal al petentei pe "Facebook", chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre "prieteni" putând distribui informațiile postate de titularul paginii, aspecte pe care petenta le cunoștea”, așa cum este explicat în Sentința civilă nr. 1323/2015.

Jignirea în public a unei persoane este sancționată deoarece lezează demnitatea și onoarea acesteia, conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Mai exact, actul normativ stabilește că este contravenție „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice”. Fapta poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei, mai notează avocatnet.ro.

Citeşte şi: VIDEO - Instructorii auto, PROTEST de amploare în fața Guvernului. Examenele auto, în pericol .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.