Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jihadist sirian, condamnat la închisoare pe viaţă în Suedia

Un fost jihadist sirian în vârstă de 46 de ani a fost condamnat joi la închisoare pe viaţă în Suedia pentru participare la execuţia sumară în 2012 a unor soldaţi ai regimului de la Damasc, care a fost filmată, relatează AFP, conform agerpres.

Haisam Omar Sakhanh era, potrivit justiţiei suedeze, membru al unui grup armat islamist când a participat în mai 2012 la asasinarea a şapte bărbaţi care nu au putut fi identificaţi, în regiunea Idleb (nord-vestul Siriei).

Citeşte şi: Rebelii sirieni se decimează reciproc. Jihadiştii AU EXECUTAT zeci de insurgenţi - FOTO/VIDEO

La începutul anului 2013, el şi-a părăsit ţara pentru a cere azil în Suedia şi a obţinut un permis de şedere.

În înregistrarea video a execuţiei publicată de cotidianul New York Times în septembrie 2013, se vede cum el însuşi îl execută pe unul dintre soldaţi cu o puşcă de asalt.

Sakhanh a fost arestat la Örebro (centrul Suediei) în martie 2016. Deşi a recunoscut că apare în acest film, el a susţinut că a fost însărcinat de combatanţi ierarhici superiori să îi execute pe condamnaţii la moarte.

Tribunalul din Stockholm a respins acest argument şi l-a considerat vinovat de încălcări grave ale dreptului internaţional. Instanţa a remarcat "circumstanţele în particular crude, când victimele au fost forţate să stea în genunchi, multe dintre ele cu mâinile legate la spate".

Nu numai că "victimele au suferit răni grave şi erau complet lipsite de capacitatea de a se apăra", dar "în acest caz s-a dovedit că mai puţin de două zile s-au scurs între capturarea soldaţilor şi execuţie", au subliniat judecătorii.

Înainte de a lupta în Siria, Haisam Omar Sakhanh a petrecut 10 ani în Italia, unde a lucrat ca electrician în regiunea Milano, potrivit presei italiene. Arestat în februarie 2012 pentru violenţă în timpul unei manifestaţii a oponenţilor preşedintelui Bashar Al-Assad în faţa Ambasadei Siriei la Roma, el nu s-a prezentat la procesul său programat pentru luna următoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.