Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jihadistul algerian Mokhtar Belmokhtar, vizat de un atac aerian francez, a fost probabil ucis

jihad jihadisti islam islamisti

Jihadistul de origine algeriană Mokhtar Belmokhtar, care s-a alăturat Al-Qaida în Maghreb (AQM), a fost vizat recent de un atac aerian francez în Libia şi a fost probabil ucis, a anunţat luni un responsabil american, relatează AFP. Atacul a avut loc în luna noiembrie, cu sprijinul serviciului de informaţii american, a precizat responsabilul american, confirmând informaţii apărute în Wall Street Journal.

Mokhtar Belmokhtar este liderul grupării Al-Mourabitoun care a lansat numeroase atacuri sângeroase în regiunea Sahel. Este şi gruparea care a revendicat răpirea în 2015 a agentului de securitate român Iulian Gherguţ de la o mină de magneziu din Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropierea frontierei cu Nigerul şi Mali. Moartea jihadistului a fost anunţată în mai multe rânduri, inclusiv în iunie 2015, în cursul unui atac american în Libia. Potrivit cotidianului american, atacul ilustrează extinderea cooperării militare şi a schimbului de informaţii între SUA şi Franţa.

După atentatele de la Paris, în noiembrie 2015, preşedintele american Barack Obama a anunţat o intensificare a schimbului de informaţii între serviciile de informaţii francez şi american. Ministrul apărării Jean-Yves Le Drian se află la luni la Washington pentru întrevedere cu omologul său american Ashton Carter, conform Agerpres. Al-Mourabitoun a apărut în 2013 din fuziunea grupării lui Mokhtar Belmokhtar şi a Mişcării pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operaţiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.