Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jim Mattis: 'Nu s-a decis deocamdată câţi militari suplimentari vor fi trimişi în Afganistan'

www.americasfreedomfighters.com
Jim Mattis

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a declarat marţi, în timpul unei vizite la Bagdad, că aşteaptă un plan din partea şefului Statului Major Interarme în contextul strategiei pentru Asia de Sud a preşedintelui Donald Trump, înainte de a decide câţi militari suplimentari vor fi trimişi în Afganistan, transmite Reuters. 'Când mi-l va aduce, voi stabili câţi (soldaţi) va trebui să mai trimitem. Ar putea fi sau nu cifra care este vehiculată', a afirmat Mattis în faţa reporterilor, conform Agerpres.

Potrivit unor oficiali americani, preşedintele Trump i-a dat lui Mattis autoritatea de a trimite încă 4.000 de militari în Afganistan, care să se adauge celor în jur de 8.400 deja prezenţi. În discursul său de luni, Donald Trump a oferit puţine detalii cu privire la viitoarea strategie, promiţând totuşi o intensificare a campaniei militare împotriva insurgenţilor talibani care au câştigat teren în detrimentul forţelor guvernamentale afgane sprijinite de SUA. 'Nu construim un stat. Omorâm terorişti', a subliniat liderul american în discursul televizat, susţinut în prime-time de la o bază militară de lângă Washington. Cu acelaşi prilej, preşedintele american a acuzat Pakistanul că adăposteşte insurgenţi.

Potrivit lui Jim Mattis, lecţiile învăţate în lupta împotriva Statului Islamic în Irak vor fi folosite în Afganistan. Întrebat în ce mod strategia lui Trump va diferi de cele ale administraţiilor precedente, Mattis s-a limitat să declare că ea va fi mai largă, fără însă a oferi precizări. 'Există o abordare mai largă şi totul ţine de punerea în aplicare (...) Înţeleg întrebarea, (dar) va trebui să urmăriţi desfăşurarea pentru a primi cu adevărat răspunsul la ea', a indicat ministrul apărării.

Oficiali americani au declarat anterior pentru Reuters că, printre răspunsurile posibile ale administraţiei Trump, se află intensificarea loviturilor cu drone şi redirecţionarea sau suspendarea unor ajutoare pentru Pakistan. Unii experţi sunt de părere că eforturile de până acum ale Statelor Unite de a stopa sprijinul Pakistanului pentru grupările militante sunt un eşec şi că întărirea legăturilor SUA cu India, inamicul Islamabadului, subminează şansele unor progrese importante în relaţia cu acesta.

Trump 'a cerut schimbări strategice în Pakistan fără a oferi în schimb stimulente sau sancţiuni credibile, ignorând total, în acelaşi timp, restul actorilor regionali majori precum China, Iran şi Rusia care sprijină abordarea Islamabadului', a comentat Sameer Lalwani, analist în cadrul think-tank-ului Stimson Center.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.