Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joc periculos al lui Viktor Orban: Vrea să apropie Rusia de UE

rusia ue

Premierul ungar, Viktor Orban, l-a asigurat miercuri pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că Uniunea Europeană este tot mai dispusă să coopereze cu Moscova şi că sancţiunile impuse Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina nu vor fi prelungite în 'mod automat', transmite AFP.

'Cred că perioada când prelungeam automat sancţiunile a trecut', a declarat premierul ungar la Moscova, în timpul conferinţei de presă comune cu liderul de la Kremlin. 'Tot mai multe ţări au început să înţeleagă că avem nevoie să cooperăm (...) UE are o creştere economică atât de lentă că nu îşi mai poate permite luxul de a nu coopera cu cei care pot oferi dinamism dezvoltării', a argumentat Orban. În luna decembrie, Uniunea Europeană a prelungit cu încă şase luni sancţiunile adoptate împotriva Rusiei. Aceste sancţiuni au fost instituite în iulie 2014, după anexarea Crimeii, pentru o perioadă iniţială de un an. Dar declanşarea conflictului armat de către separatiştii proruşi din estul Ucrainei a determinat blocul comunitar să le înăsprească. Sancţiunile prevăd mai ales interdicţii de viză şi îngheţarea conturilor unor responsabili ruşi sau ucraineni proruşi, precum şi măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier şi bancar.

Mai mulţi responsabili europeni au cerut o ridicare rapidă a sancţiunilor, cu condiţia implementării acordurilor de la Minsk privind soluţionarea conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei. Însă preşedintele Putin a declarat la conferinţa de presă ce a urmat întrevederii cu Orban că în opinia sa această condiţie este 'lipsită de sens', el susţinând că guvernul de la Kiev este cel care trebuie să se înţeleagă cu separatiştii din estul Ucrainei pentru aplicarea respectivelor acorduri. Întrevederea Putin-Orban survine la un an după ce liderul de la Kremlin a fost în Ungaria, singura ţară din UE care i-a acceptat o vizită oficială după criza începută odată cu anexarea Crimeii.

Orban a lăudat la conferinţa de presă eforturile Rusiei de a readuce stabilitatea în Orientul Mijlociu, inclusiv 'eforturile de a opri afluxul de migranţi'. Legat de acest subiect, liderul de la Kremlin a apreciat că această criză a migraţiei poate fi soluţionată numai prin eradicarea terorismului şi stabilizarea situaţiei din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Pe plan economic, cea mai importantă decizie luată miercuri de cei doi lideri a fost prelungirea contractului de furnizare a gazelor ruseşti pentru Ungaria până în anul 2019. Orban a subliniat că, fără importul de energie din Rusia, economia ţării sale nu ar putea supravieţui, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.