Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocul lui Băsescu. Ce calcule politice își face?

sah batalie politica

Digi24:

Fuziunea cu UNPR este ultima broască pe care Traian Băsescu a înghițit-o. La câte au fost înainte, a devenit o obișnuință, dacă nu chiar o plăcere. Decizii care altora le-ar întoarce stomacul pe dos sunt luate de fostul președinte cu voluptatea cu care sorbi viermele din sticla de tequila.
A mizat și acum pe factorul surpriză. A aflat că PSD și PNL se codesc să dea UNPR cei 17 parlamentari pe care îi cerea pentru la toamnă, a intrat pe fir și a deturnat negocierile. În două săptămâni, a absorbit UNPR, iar ecourile negative ale fuziunii cu fostul partid al lui Gabriel Oprea se vor resorbi și ele rapid. Chiar dacă inițial toată lumea „bună” a strâmbat din nas, într-o lună nimeni nu-și va aminti că acest partid ciudat al generalilor a existat. În schimb, Traian Băsescu câștigă enorm din această mișcare:
1. este mai aproape de intrarea în Parlament (după locale, PMP avea 4,27%, UNPR îi aduce matematic procentul de care mai avea nevoie să treacă pragul de 5%);
2. reușește să-și facă grup parlamentar la Camera deputaților, ceea ce dă dreptul PMP să aibă observatori în toamnă în toate secțiile de votare din țară („alegerile se câștigă la numărătoarea voturilor” - este un truism pe care îl repetă bătrânii din politică, deci și T. Băsescu);
3. reușește să adune mai mult de 50 de consilieri județeni, ceea ce dă dreptul PMP să primească subvenții de la stat;
4. adună o zestre locativă de invidiat, în condițiile în care partidul lui Gabriel Oprea a fost, așa cum spuneam, mai mult o afacere imobiliară decât una pur politică. Printre sutele de sedii răsfirate în toată țara, PMP primește câteva vile impozante în centrul Capitalei, adevărate palate în care intră noii proprietari („care până acum se întâlneau în parcuri”, spune T. Băsescu). Nu degeaba primul gând al lui Liviu Dragnea la aflarea veștii că UNPR a fuzionat cu PMP a fost că Băsescu a tras lozul imobiliar câștigător (printre altele, PMP are acum în posesie și sediul central al UNPR din Kiseleff, aflat chiar în curtea PSD, ceea ce-i face pe Băsescu și Dragnea vecini)...
Jocul lui Traian Băsescu urmărește dezechilibrarea balanței de putere din Parlament și viitoarea coaliție de guvernare. În condițiile în care niciunul dintre partidele mari (PSD și PNL) nu trece de 35 la sută, PMP devine un partid care poate arbitra meciul. La fel ca ALDE, UDMR sau USR, PMP are mai multe șanse de a intra la guvernare decât are, de pildă, PSD-ul în acest moment.
Observația a fost făcută și de Adrian Năstase, din păcate una dintre puținele voci lucide și raționale din PSD. Anunțat cu exaltare de Victor Ponta, care spera probabil că fostul său maestru îi va restarta ambițiile de prim-ministru, Adrian Năstase a analizat la rece, sâmbătă seară, la Antena 3, șansele PSD de a guverna în toamnă. Iar șansele sunt mici, a precizat Năstase, în condițiile în care PSD n-are cum să scoată la parlamentare un scor mai mare decât la locale, iar aliații PSD-ului sunt fie scoși din joc cu probleme penale (se referă la Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE), fie scoși din joc definitiv (se referă la UNPR). În același timp, pe partea dreaptă lucrurile au o altă dinamică, iar avertismentul lui A. Năstase este că PNL, PMP, USR, cu ajutorul UDMR, ar putea scoate PSD din joc pentru următorii ani, chiar dacă PSD are în acest moment cele mai multe voturi.

Ziarul Financiar:

Talentul IT-iştilor români este de a executa ideile altora. Din acest motiv, IT-iştii sunt solitari, trăiesc în lumea lor şi nu-i interesează mai mult decât „time sheet-ul” şi pachetul de fitness.
Talentul IT-iştilor nu poate fi transferat în alte sectoare, pentru că nu ştiu să facă altceva.
Din 2000 încoace, România a trăit din experienţa celor care au lucrat pe vremea comunismului şi ştiau să conducă, din antreprenorii anilor ’90, din afacerile pe care le-au creat ei, din multinaţionalele care au făcut investiţii sau au cumpărat companii, aducând „know-how”, inclusiv de management.
Dar acest bazin s-a epuizat natural, a secat, nu s-a pus nimic în loc, iar acum când există bani, începând de la miliardele fondurilor europene până la banii care stau degeaba în bănci nu există cu cine să faci proiecte. Când antreprenorii se duc la bancă pentru un proiect nou, bancherii întreabă prima data cine se va ocupa de noul business, pentru că nu mai acceptă ca antreprenorul să facă tot, din motive de risc. Dacă echipa de management convinge, atunci antreprenorul are şansa să ia creditul.
Generaţiile care vin din spate şi care ar trebui să ia frâiele afacerilor au alte preocupări, nu vor să îşi dea sufletul la birou, vor un echilibru între job şi viaţa personală, sunt mai puţin luptători şi determinaţi să fie primii, să câştige teren, iar la prima execuţie a bugetului, la prima ratare de target a vânzărilor clachează şi nu ştiu ce să facă.
Mai mult decât atât, sunt mai slab pregătiţi din punct de vedere tehnic, pentru că au mai puţină curiozitate de a afla cum se face un lucru. Dar cea mai importantă slăbiciune este legată de lipsa dorinţei de a conduce oameni, de a fi în frunte, în special în momentele de criză. Şi cum crizele economice sunt din ce în ce mai dese pentru că cifrele nu mai cresc ca înainte, într-o piaţă unii pot fi pe plus, iar alţii pe minus, presiunea este prea mare pentru a o suporta şi a o administra ca lideri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.