Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocul nervilor și amenințărilor în coaliție. Cum își joacă PSD și ALDE viitorul

mutare politica

În actuala coaliție este zâzanie mare. Dacă social-democrații caută disperați orice soluție care să aducă bani necesari la buget pentru acoperirea majorărilor de pensii și salarii și păstrarea deficitului în ținta propusă și asumată, cei din ALDE  condiționează orice  sprijin de neafectarea  intereselor  electoratului pe care-l reprezintă și pe  voturile căruia se bazează pentru a supraviețui și într-un viitor Parlament.  După ce  au  îngropat  chestiunea taxei pe cifra  de afaceri, acum Călin Popescu Tăriceanu și ai săi nu vor  să audă în nici un fel nici de taxa de solidaritate, de vreme ce ar lovi crunt în propriul bazin electoral. Mai mult, pentru a fi siguri că mesajul lor a fost bine înțeles,  liderii ALDE nu ezită să fluture posibilitatea unui nou conflict în coaliția de guvernare, dacă PSD va insista pentru aplicabilitate acestei măsuri.

Budapesta, prima REACȚIE după vizita lui Klaus Iohannis în secuime

Relația dintre PSD  și ALDE  a avut de-a lungul vremii suișuri și coborâșuri, dar liderii celor  două partide  au căutat să  amortizeze orice   sursă de conflict de  dragul  rămânerii la guvernare. Conștient că cei din ALDE singura carte de a evolua pe viitor este aceea a păstrării acestei guvernări, liderul PSD Liviu Dragnea a ieșit de mai multe ori din cadrul de decizie stabilit,  venind cu măsuri și anunțând noi soluții pentru Palatul Victoria, fără consultarea  partenerilor de coaliție. Așa  s-a întâmplat  și  cu controversatul  impozit pe cifra de afaceri și  cu taxa de solidaritate, prin care  ar trebui să se ia bani de la românii cu venituri ridicate pentru a  le vărsa la bugetul de stat.

Intenția ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, de supraimpozitare cu 25% a tuturor salariilor de peste 14.500 de lei, ar afecta zeci de mii de români, în principal  persoane cu profesii liberale și angajați în sistemul privat, adică electoratul vizat de ALDE.

Pentru oamenii lui Tăriceanu, această supraimpozitare nu constituie decât o formă de descurajare a performanței în mediul profesional și o formă de pedepsirea angajaților cu venituri mari. Așa cum în ziua investirii noului Guvern Tudose în Parlamentul reunit au avertizat PSD să nu vină cu  impozitul pe cifra de afaceri, acum, cei de la ALDE dau semnale clare că se va  ajunge la conflict dacă Dragnea  și ai săi nu vor face pasul înapoi și pe taxa  de solidaritate.

De altfel,  fostul ministru de  Finanțe, Varujan  Vosganian, același care dat  glas nemulțumirilor ALDE în trecut,  nu as-a sfiit să susțină public situația delicată în care se află actuala coaliție de  guvernare, tocmai din cauza lipsei de apetit  a PSD de comunicare și consultare pe diversele măsuri  pe care intenționează să le aplice prin intermediul  noului Guvern Tudose.

“Noi în dialogurile pe care le avem cu Guvernul în legătură cu activitatea curentă şi cu perspectivele nu am luat în discuţie posibilitatea aplicării acestei taxe. Deci ea cel puţin în discuţiile dintre noi a intrat într-o politicoasă negare tacită şi câtă vreme e în această formulă, nu are rost să lansăm dispute între ALDE şi PSD. Deci în acest moment, noi nu avem discuţii în legătură cu taxa de solidaritate. (…) pe agenda noastră, a coaliţiei şi pe agenda Guvernului, în perspectiva orizontului de timp scurt şi mediu, mediu fiind să zicem până la începutul anului viitor, nu avem în discuţie o astfel de ipoteză, a introducerii unei taxe de solidaritate”, a susțínut, recent, Vosganian la  un post de radio.

În opinia  fostului ministru, o supraimpozitare a salariilor este nelalocul ei în România, pentru ALDE, “introducerea oricărei formule care să afecteze cota unică în sus fiind  inacceptabilă”.

Tocmai de aceea,  conducerea ALDE nu crede în  efectul benefic al acestei măsuri, cu atât mai puțin în înregistrarea  unui rezultat pozitiv în urma  simulărilor care se fac acum la Palatul Victoria.

“Ca să nu creem un conflict inutil, am acceptat ideea acestor simulări, însă în opinia noastră, aceste simulări probabil că vor duce la acelaşi deznodământ. De ce? Nu poţi de exemplu să mergi pe ideea că salariile bugetarilor sunt atât de mari, încât te îmbogăţeşti de pe urma lor. Nici un salariu bugetar nu-i atât de mare, încât să faci o avere de pe urma lui. Sigur, nu discut de Consilii de Administraţie sau de companiile din proprietatea privată a statului, mă refer la bugetari. Or dacă bugetarii nu se îmbogăţesc din salariu, înseamnă că un eventual prag pentru taxa de solidaritate ar trebui să fie foarte sus, mai sus de, eu ştiu, de 15-20 de salarii minime pe economie. Or deja de la un astfel de nivel, o taxă de solidaritate creează mai degrabă probleme de natură ideologică şi de aplicare, decât bani pentru o solidaritate de acest fel (…) nu se poate pune în discuţie faptul că munca salarială te îmbogăţeşte. În România, din muncă salarială nu te îmbogăţeşti. Probabil, cu rarisime exemple, cum ar fi, eu ştiu, preşedinţi de bănci, munca salarială nu te îmbogăţeşte şi a da din munca ta cuiva care munceşte, dar are o poziţie profesională mai precară e puţin ciudat, pentru că nu poţi prin lege să obligi pe cineva să muncească şapte ore pentru el şi o oră pentru altcineva, indiferent cine ar fi acela. Deci ca filozofie e greu de explicat şi trebuie să vă mărturisesc că nicăieri în UE nu există o astfel de taxă, există taxe pe avere, aia e altceva. Există în Franţa, de exemplu, o taxă pe avere, dar pe averile foarte mari, de la multe milioane de euro în sus”, a mai susținut Vosganian.

Miza pentru ALDE este  însă foarte clară. Orice afectează interesele clasei mijlocii pe care o tot invocă ca  bază,  lovește  în interesele ALDE de a fi o formațiune parlamentară și pe viitor. “În principiu, noi, ALDE, ne-am exprimat clar punctul de vedere la învestirea Guvernului Tudose, atunci când am spus că introducerea oricărei formule care să afecteze cota unică în sus pentru noi este inacceptabilă. O astfel de taxă de solidaritate ar duce la impozitarea unor salarii cu mai mult de 16%, ceea ce face ca ALDE să nu poată fi un susţinător al unei astfel de măsuri”, conchide Vosganian.

Tocmai din această cauză, potrivit unor surse din interiorul coaliției. Tăriceanu a fost mandatat de colegi să nu cedeze niciun pas în zona de fiscalitate, dacă se va  pune problema unei suprafiscalități pentru anumite categorii socio-profesionale, ca soluție de acoperire a consecințelor propriilor greșeli de guvernare. “Nu putem pedepsi  românii care  produc  mai mult decât media și care contribuie deja la buget mai mult decât media pentru a  avea  bani pentru  plata beneficiilor persoanelor care nu mai sunt acum în câmpul muncii, cazul pensionarilor, sau care nu muncesc”, ne-au explicat sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.