Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocul pervers al USR și prostia PNL

Într-o campanie electorală anostă spre de-a dreptul tristă, în care principala temă care stârnește emoție e dată de faptul că face iar Denise Rifai emisiuni electorale, ziua de ieri a adus în spațiul public un sondaj care a avut efectul de tsunami.

Dintr-o dată, toată lumea a realizat că ai avem un pic până la alegeri, că numai mâine nu e poimâine și președintele Iohannis va fi nevoit să nominalizeze un prim ministru. Meritul pentru toată această explozie emoțională și premiul pentru cel mai bun scenariu / sondaj merg către cei de la USR și al lor Nicușor Dan.

USR și sondajele, o dragoste cu mici perversiuni

Nu este prima dată când, la un moment bine ales, micul partid al lui Nicușor Dan iese în spațiul public cu un sondaj care lasă pe toată lumea cu gura căscată. S-a întâmplat acest lucru și la alegerile locale. Reacția publică de atunci a fost de amuzament, de râs, de „ia uite-i și pe ăștia, și-au făcut sondaj la ei în sediu„.

Numai că, ce să vezi, ceea ce spunea USB la vremea aceea prin sondajul celor de la Kantar, s-a adeverit, ba chiar șa niște diferențe pe care cu greu și le putea imagina cineva. Iar principalul perdant din acel moment a fost PNL, care a ales să vină și să se bată cu pumnii în piept că sondajul real și bun e cel în care Cătălin Predoiu e pe doi, cu șanse mari să câștige.

Ce s-a întâmplat știm cu toții

Cât are USR în sondaje?

Păi, în condițiile în care, până la acest moment nu mai avem o altă cercetare sociologică care să ne ajute să comparăm, hai să acceptăm de bun scorul lor de 19%. Cum este posibil așa ceva? Cum se poate ca un partid care nu există decât prin 2-3 persoane, care nu are organizații peste tot în țară, care nici măcar acces media nu are la toate televiziunile, să reușească să ajungă la un astfel de scor?

Să fie valul anti-sistem de care vorbește toată lumea? Să fie ideea că victoria lui Trump în America înseamnă semnalul unei schimbări de paradigmă în toată lumea? Greu de spus, greu de anticipat. Cu atât mai mult cu cât sondajul USR pleacă de la ideea unei prezențe de peste 50% și i-a luat în calcul doar pe cei care avea o opțiune clar stabilită. Mai rămân aproape 45% nehotărâți. Greu de crezut că și ei vor merge tot cu USR.

Capcana pentru PNL

Dacă mă întrebați pe mine, singurul motiv pentru care a fost aruncat acest sondaj în spațiul public este de a stârni PNL. Să iasă cu cifre, să intre la duel. Și uite cum, dintr-un duel PNL – PSD, am fi nevoiți să asistăm la o luptă pe sondaje și candidat la funcția de prim ministru între USR și PNL. Cui îi convine asta de minune? Exact! PSD-ului. Care asta își dorește de la această campanie: să fie cât mai în umbră, cât mai low-profile.

Marea greșeală pe care ar putea să o facă cei din PNL ar fi să iasă public cu fel și fel de cifre, să vorbească despre cum USR minte și alte astfel de poziții.

Dar o întrebare oricum rămâne? USR merge într-un parteneriat cu PNL, susținând aceeași propunere de prim-ministru sau deja și-a negociat ministerele cu PSD? Sau încearcă să câștige singuri o bătălie imposibilă? Greu de răspuns..

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.