Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

John Kerry avertizează împotriva 'autoritarismului populist şi tiraniei'

politico.com
john kerry

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a avertizat joi împotriva ascensiunii ''autoritarismului populist'' şi a pericolului pe care îl reprezintă întoarcerea la 'tiranie', în condiţiile în care mişcările populiste au intrat pe o pantă a succesului în lumea occidentală, informează AFP. În cadrul reuniunii ministeriale anuale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), desfăşurată la Hamburg, Kerry a subliniat că ''în prea multe locuri din regiunea OSCE'' s-a văzut în ultimul timp 'o ascensiune a gândirii autoritare, îngrădiri ale drepturilor omului şi ale mass-media independente, o amplificare a intoleranţei şi crimelor motivate de ură'.

'Fiecare atingere adusă libertăţilor fundamentale este o oribilă piesă în plus pentru construirea drumului spre tiranie. Este un dat că trebuie să fim vigilenţi în faţa pericolului autoritarismului populist', a subliniat Kerry. John Kerry, care efectuează un turneu de adio în Europa, s-a declarat deja săptămâna aceasta îngrijorat cu privire la sentimentul de 'nelinişte' care câştigă teren în Occident şi care le dă aripi partidelor şi candidaţilor populişti sau de extremă dreapta, invocând în acest sens Brexit-ul sau victoria lui Donald Trump.

Însă continentul a asistat, în ultimii ani, şi la instalarea la putere a unor guverne cu accente extreme de dreapta, în special în Ungaria şi Polonia. La aceasta se adaugă ceea ce occidentalii consideră derivă autoritară în Turcia, cu ample epurări orchestrate de regimul lui Recep Tayyip Erdogan, care nu încetează să-şi întărească puterile şi controlul asupra jocului politic şi societăţii civile. Părând să facă referire la toate aceste evoluţii, Kerry a denunţat cu vehemenţă şi 'autoritarismul în creştere, eforturile anumitor lideri de a schimba constituţiile pentru a-şi consolida puterea', conform Agerpres. 'Sectarismul, represiunea nu pot deveni noua normalitate', a declarat el, în timpul acestei reuniuni a OSCE, consacrate în special relaţiilor dintre Occident şi Rusia şi tensiunilor crescânde între cele două părţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.