Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătoarea Camelia Bogdan acuză o bancă din România de spălare de bani. CSM a fost sesizat

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Camelia Bogdan

Fosta judecătoare Camelia Bogdan face declaraţii surprinzătoare. După ce a fost exclusă din magistratură, Camelia Bogdan acuză o bancă comercială din România că ar fi comis infracțiunea de spălare de bani, în cazul acordării unor credite imobiliare pentru dezvoltarea unor centre rezidențiale în Poiana Brașov și Snagov.

Este vorba despre BCR, împotriva căreia judecătoarea Camelia Bogdan a cerut, în vara anului trecut, declanșarea unei anchete la nivelul DIICOT. BCR a prezentat, pentru “Jurnalul Național”, un punct de vedere pe marginea acestui subiect, subliniind faptul că ipoteza fostei judecătoare este eronată, nejustificată, inexplicabilă și falsă.

Afirmaţii grave la adresa lui Dacian Cioloş: 'Serviciile conduceau Guvernul'

Acuzațiile aduse BCR de către Camelia Bogdan au fost făcute în cadrul interviului din “Revista 22”, publicat în data de 14 februarie 2017, când aceasta a precizat, la întrebarea reporterului: “Cazul BCR, în care ați confiscat de la Ioana Băsescu, dacă nu greșesc, niște sume destul de mari este pe o schemă asemănătoare?”, că a pledat pentru necesitatea recuperării produsului infracțiunii și în cauza BCR. “Există suspiciunea rezonabilă că s-a lucrat clasic, ca la carte, în sensul că BCR a pretins că dă un împrumut unei societăți care era controlată din off-shore-uri de către o persoană, în schimb banii nu proveneau de la BCR, ci tot de la împrumutat. La faliment, BCR s-a înscris cu întreaga creanță, pretinzând că ea a dat banii și i se cuvine investiția. Eu am cerut recuperarea banilor care au fost integrați în mod injust în circuitul financiar, inclusiv de la firmele al căror beneficiar este domnul Ghiță, de exemplu, de la Asesoft, dar și de la notarul care a legalizat contractele de adjudecare în favoarea BCR, respectiv de la dna Ioana Băsescu”, a susținut Camelia Bogdan.

La solicitarea “Jurnalului Național”, Banca Comercială Română, prin directorul de comunicare, Ionuţ Stanimir, a precizat că “doamna judecător Camelia Bogdan, căreia nu îi contestăm în vreun fel autoritatea, reputatia sau experiența, a făcut o serie de afirmații cu totul eronate și nejustificate referitoare la finanțarea unui proiect comercial de către Banca Comercială Română. Din această cauză, am fost nevoiți să luăm poziție publică față de aceste afirmații eronate, nejustificate și de natură a ne aduce prejudicii patrimoniale, dar și să sesizăm Consiliul Superior al Magistraturii”.

Dezvăluiri INCENDIARE din sala de judecată: Ce le-a spus Victor Ponta magistraților despre Tăriceanu

“Ipoteza spălării de bani vehiculată de domnia sa este cu totul eronată, dar mai mult decât atât, este complet nejustificată și complet inexplicabilă pentru orice profesionist familiarizat cu procedurile legale și financiare de acordare a unui credit. Găsim inacceptabilă vehicularea fără diligență a unor acuzații false, care ignoră în mod inexplicabil realitățile procedurale, legale și financiare referitoare la acordarea unui credit comercial”, se  arată în răspunsul BCR, unde se mai precizează că“acordarea unui astfel de credit este supusă unor reguli și proceduri specifice, care presupun analiza riscului financiar și documentarea legală la multiple instanțe interne ale băncii (la nivel local și internațional), o perioadă îndelungată de analiză și structurare a tranzacției și implicarea a zeci de specialiști. Subliniem încă o dată ferm că ipotezele şi interpretările  vehiculate sunt eronate, iar banca își va proteja reputația de acuze false și orice alte acte de natură a-i aduce prejudicii patrimoniale”.

“Suntem nemulțumiți și foarte neplăcut surprinși de faptul că decizia pronunțată într-o speță conectată marginal cu dezvoltarea imobiliară Silver Mountain a dat naștere unor ipoteze false cu privire la BCR. Finanțarea proiectului Silver Mountain a fost o tranzacție similară altor proiecte imobiliare finanșate de către bănci într-o perioadă de creștere economică, urmată ulterior de o criză economică severă și neașteptată”.

“Eșecul proiectului, din cauze economice clare, a dus la asumarea de către bancă a unei pierderi din fondurile sale proprii, fiind nevoită să înceapă procesul de recuperare. Orice altă ipoteză este incorectă”, mai arată BCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.