Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii au RĂBUFNIT: se opun CATEGORIC Legii răspunderii magistraților

csm1609.ro
inspectia judiciara judecator

O dezbatere organizată la Timișoara a ținut să surprindă care este atitudinea judecătorilor față de Legea răspunderii magistraților. Aceștia se opun proiectului și sunt susținuți de șefa CSM, Mariana Ghena.

Citește și: Prima reacţie a lui Ilie Năstase după suspendare: 'Avocaţii mei sunt la Londra'

Citește și: Reacţie dură a lui Traian Băsescu: Ce i-a transmis unui duşman de-al său

“Ideea ce se vehiculeaza in spatiul public este ca judecatorii sa plateasca! Intrebarea este: in toate cazurile in care judecatorul greseste, trebuie sa plateasca, sau nu? Spre exemplu, in statele apartinand British Commonwealth, judecatorul are aceeasi imunitate pe care o are si regina. Pe de alta parte, in Italia, pana in 2015, a existat o lege care permitea oricarui justitiabil sa dea in judecata judecatorul, daca era nemultumit de sentinta. In marea majoritate a democratiilor consolidate, daca sistemul greseste, statul plateste! In munca judecatorului exista o oarecare doza de subiectivism si discretionar, altfel s-ar introduce datele dintr-un dosar in calculator si ar rezulta solutia. Remediul principal pentru solutiile gresite trebuie sa ramana caile de atac”, a sustinut Stefan Lucaciuc, judecator la Curtea de Apel Timisoara, informează impactpress.

In acelasi timp ce judecatoarea Erica Nistor, presedinta Curtii de Apel Timisoara, a atras atentia ca magistratii fac parte din categoria profesionala cea mai expusa la sanctiuni disciplinare, in sensul ca in statut sunt prevazute nu mai putin de 21 obligatii a caror nerespectare se transforma in abateri, pledand pentru pastrarea intacta a Legii 303/2004.

De asemenea, presedintele CSM, Mariana Ghenea, prezenta la masa rotunda, a insistat pe ideea ca judecatorii si procurorii acuzati de erori judiciare sa fie sanctionati, in continuare, din punct de vedere disciplinar, de forul de conducere al magistratilor, in baza rapoartelor Inspectiei Judiciare. “Judecarea disciplinara este tot o dovada a tragerii la raspundere a magistratilor care gresesc. Reflectam profund la sanctiunile pe care le aplicam. Aceste dosare sunt de o complexitate sporita si necesita aprofundarea probatoriului. Marturisesc ca toata activitate mea de judecata, in noua postura, este la fel de grea ca si primul dosar cu care am fost investita ca judecator”, a declarat Mariana Ghenea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.