Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii ies la atac: 'Interpretările legii de către CSM sunt HALUCINANTE'

avocat judecator

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) arată, după decizia CCR privind mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că interpretarea dată legii de CSM ar fi condus la o situaţie "halucinantă", hotărârea Curţii Constituţionale restabilind legalitatea.

"Decizia Curţii Constituţionale infirmă aşadar modul de interpretare a legii dat de către Consiliul Superior al Magistraturii şi Senatul României, consfinţind faptul că aceasta s-a făcut cu încălcarea prevederilor constituţionale. (...) Interpretarea dată legii de către CSM ar fi condus la situaţia halucinantă în care aproape anual judecătorii erau în campanie electorală pentru alegerea unui nou membru CSM", se arată într-un comunicat UNJR.

Citește și: Razvan Firea, fiul vitreg al Gabrielei Firea: Cand veti merge la vot, sa nu va alunece stampila din greseala pe numele meu

Membrii UNJR consideră că decizia CCR "restabileşte legalitatea mai presus de calitatea persoanelor, aceasta reprezentând "primul pas spre restabilirea normalităţii".

În context, judecătorul Iulia Craiu, membru al UNJR, spune că CSM trebuie să ia "de urgenţă" măsurile necesare pentru intrarea în legalitate şi deblocarea unei situaţii care "ameninţa" funcţionarea instituţiei care garantează independenţa justiţiei.

Citește și: Problema de clasa II-a la care părinții nu știu să răspundă

Curtea Constituţională a României a decis că mandatul membrilor CSM expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeaşi dată pentru toţi magistraţii aleşi în acest for, având în vedere trăsătura Consiliului de organism colegial.

Curtea a constatat că sunt constituţionale dispoziţiile care prevăd că durata mandatului membrilor aleşi ai CSM este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant îşi exercită calitatea pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen.

Citește și: Cum își lasă pușcăriașii gravide iubitele: Le trimit pixuri pline cu spermă pentru FIV

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.