Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jumătate din şcolile din Dâmboviţa nu au pază: Peste 200 de clădiri nu au autorizaţie ISU

alerta

Jumătate dintre unităţile şcolare din judeţul Dâmboviţa nu au pază şi nici sisteme de supraveghere video, iar peste 200 de clădiri nu au autorizaţie de securitate la incendiu, au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă comună, conducerile judeţene ale ISU şi IPJ Dâmboviţa. ''De la începutul anului şcolar, am avut un singur incident, o lovire între copii, la o unitate de învăţământ din mediul urban. Nu au fost probleme deosebite. Nici accidente rutiere grave nu am avut în care să fie implicaţi copii, pe fondul traversării neregulamentare sau nesupravegherii acestora. Suntem într-o verificare a modului cum se efectuează transportul elevilor, verificăm dacă maşinile au inspecţia tehnică făcută, existenţa poliţei de asigurare, şoferul auto dacă este atestat profesional etc'', a declarat şeful IPJ Dâmboviţa, Danil Zepişi.

Acesta a precizat că infracţionalitatea în zona şcolilor a scăzut, iar cele mai multe fapte de acest tip au loc în interiorul unităţilor de învăţământ şi sunt infracţiuni de lovire, dar nu foarte grave, precum şi furturi de diferite obiecte, telefoane, stilouri etc. ''În anul şcolar 2016-2017, datorită eforturilor conjugate, infracţionalitatea în acest sector a cunoscut un trend descendent, fiind înregistrate 80 de infracţiuni, cu 22% mai puţine decât în anul şcolar anterior. Dintre acestea, 54 au fost comise în incinta şi zona adiacentă a unităţilor de învăţământ din mediul urban şi 26 în cele din mediul rural. Cele mai multe au fost loviri şi alte violenţe şi furturi'', se arată într-o analiză a IPJ Dâmboviţa.

Ca măsuri preventive, echipe mixte de poliţişti şi jandarmi patrulează în zonele unităţilor de învăţământ, în special în perioada de începe şi terminare a cursurilor. De asemenea, cele două instituţii, IPJ şi IJJ, au mai multe programe în colaborare cu şcolile, de educaţie rutieră şi de prevenire a infracţiunilor.

Reprezentanţii ISU Dâmboviţa au subliniat că, din punctul lor de vedere, problemele cele mai multe privesc avizarea unităţilor de învăţământ. Peste 200 de clădiri ale unităţilor de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie ISU, iar din controalele efectuate până acum la 100 de şcoli au rezultat mai multe nereguli. ''Pe parcursul anului şcolar 2016-2017, cadrele Inspecţiei de Prevenire au controlat 98 unităţi de învăţământ. Dintre deficienţele constatate, amintim: nu s-au solicitat şi obţinut avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu; exploatarea unor instalaţii electrice necorespunzătoare mediului în care funcţionează sau cu improvizaţii; neasigurarea sau nefuncţionarea iluminatului de siguranţă pentru evacuare; neasigurarea menţinerii la parametrii optimi de funcţionare a hidranţilor interiori/exteriori de incendiu (lipsa unor accesorii); mijloacele de primă intervenţie nu sunt verificate la termenele scadente precizate de producător; nu se asigură dotarea corespunzătoare cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor; nu se asigură mijloace corespunzătoare de semnalizare (acustice şi optice) pentru alarmarea personalului în caz de incendiu'', se arată într-o informare a ISU Dâmboviţa, conform Agerpres.

Reprezentanţii ISU Dâmboviţa au precizat că unităţile de învăţământ au termen până la sfârşitul acestei luni pentru a obţine autorizaţiile. La nivelul judeţului Dâmboviţa, sunt 539 de unităţi şcolare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.