Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Juncker s-a declarat împotriva revenirii la o frontieră propriu-zisă în Irlanda, după Brexit

Comisia Europeana

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat joi opoziţia faţă de revenirea la o "frontieră fizică" între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, demers care ar fi o consecinţă a ieşirii din Uniunea Europeană a Regatului Unit, transmite AFP. "Comisia Europeană şi Guvernul irlandez vor colabora îndeaproape pe durata negocierilor privind Brexit-ul. Nu dorim instalarea unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda", a spus şeful Executivului european în cadrul unei conferinţe de presă alături de premierul irlandez Enda Kenny.

Scopul este de a păstra prevederile acordului de la Belfast, semnat în 1998 pentru a pune capăt conflictului din provincia britanică, soldat cu 3.500 de morţi în perioada 1969-1998. "Dorim ca punctele terestre de trecere a frontierei să fie deschise cât de curând posibil", a insistat Jean-Claude Juncker. La rândul său, Enda Kenny a spus că Executivul său şi cel de la Londra au acelaşi punct de vedere cu privire la această problemă.

"Suntem de acord cu Guvernul britanic, iar Guvernul britanic e de acord cu noi, că nu trebuie să ajungem la frontierele fizice din trecut şi că asta nu se va întâmpla", a afirmat Kenny, care a caracterizat negocierile ce vor avea loc în viitor pe această temă drept o "provocare politică". Din 1992, cetăţenii irlandezi şi britanicii circulă liber între cele două entităţi statale, în cadrul unei zone comune ce prevede controale minime la frontiere, conform Agerpres.

Numeroşi nord-irlandezi se tem că după Brexit ar putea fi reinstalate punctele vamale, ceea ce ar afecta libera trecere de care se bucură în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.