Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalişti europeni, atacaţi şi bătuţi înainte de a sosi în Cecenia (ONG)

cecenia

Jurnalişti europeni care participau la o călătorie în Cecenia organizată de militanţi pentru drepturile omului au fost atacaţi şi bătuţi miercuri de bărbaţi mascaţi şi microbuzul lor incendiat, potrivit ONG-ului care a organizat deplasarea. 

Doi dintre cei cinci jurnalişti din acest grup de nouă persoane au fost spitalizaţi în urma acestui incident produs pe drumul spre Groznâi, capitala micii republici ruse din Caucaz. 

Drumul microbuzului cu care circula micul grup a fost blocat de mai multe maşini, potrivit ONG-ului Comitetul contra torturii, activ în Cecenia. 

"Bărbaţi mascaţi i-au dat jos pe jurnalişti şi pe angajaţii (vehiculului lor) şi i-au bătut. Apoi au dat foc microbuzului", a declarat Comitetul pe pagina sa de Facebook. 

"Jurnalişti din Norvegia şi Suedia, avocatul nostru şi şoferul au fost spitalizaţi", a adăugat organizaţia, în timp ce unul dintre avocaţii ei, Dmitri Utukin, a precizat că incidentul a avut loc în Inguşetia, o altă republică din Caucazul rus, foarte aproape de graniţa cecenă. 

Potrivit avocatului, atacul a fost probabil comis de ceceni. "Acest lucru nu este în interesul Inguşetiei, ci al cecenilor", a subliniat el. 

"Ei urmăreau grupul de la sosirea jurnaliştilor", a adăugat el despre această rară vizită neoficială a presei pentru ca jurnaliştii să se întâlnească cu victimele încălcărilor drepturilor omului în această regiune izolată din Caucazul rus. 

Mai multe persoane care au criticat modul în care preşedintele cecen Ramzan Kadârov controlează cu mână de fier mica republică au fost ucise în ultimii zece ani, printre care jurnalista de investigaţie Anna Politkovskaia, asasinată în octombrie 2006 la Moscova, sau Natalia Estemirova, reprezentanta ONG-ului Memorial la Groznâi, ucisă în 2009. 

Mai devreme în acest an, Ramzan Kadârov a calificat drept "duşmani ai poporului" mass-media liberale din Rusia, aminteşte France Presse.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.