Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalistul francez Loup Bureau, pus în libertate de autoritățile turce

inchisoare puscarie gratii

Jurnalistul francez Loup Bureau, care a stat mai mult de 50 de zile într-o închisoare din Turcia, era duminică dimineaţă în drum spre Paris, unde va putea să-şi reîntâlnească apropiaţii în cele din urmă a anunţat organizaţia Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres /RSF/), potrivit AFP, scrie agerpres.ro

El ar trebui să ajungă cu puţin timp înainte de ora locală 09:00 (07H00 GMT), a indicat într-o postare pe Twitter secretarul general al RSF, Christophe Deloire. "'Loup Bureau se află la bordul zborului AF1391, care a decolat din Istanbul la ora locală 06:13. Va sosi la Paris în jur de 08:40, potrivit Air France", a mai precizat Deloire în postare. 

"Autorităţile aeroportuare turce l-au îmbarcat pe Loup Bureau direct pe pistă pentru a evita orice contact cu mass-media ", a spus el. 

Reporterul independent de 27 de ani, acuzat de Ankara de apartenenţă la o "organizaţie teroristă armată", se află sub incidenţa unei măsuri de expulzare. 

Loup Bureau, a cărui eliberare a fost anunţata vineri, a fost deţinut timp de 51 de zile în Sirnak, un oraş din sud-estul Turciei. 

Eliberarea acestuia intervine în urma unei vizite a şefului diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian la Ankara. "Este o mare uşurare", şi-a exprimat bucuria preşedintele Emmanuel Macron. 

Întrebat despre o eventuală contrapartidă la această eliberare, avocatul jurnalistului, Martin Pradel, a declarat: "Nu am niciun motiv să cred asta". 

"Simplele demersuri pentru ca autorităţile turce să înţeleagă tot răul pe care îl făceau persistând în a ţine închis un jurnalist francez (...) s-ar putea să fi fost de ajuns ", a spus el. 

Jurnalistul a fost reţinut la 26 iulie la frontiera turco-irakiană, după descoperirea în posesia sa a unei fotografii arătându-l în compania unor combatanţi kurzi sirieni în cadrul YPG (Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd). Această mişcare este considerată de Ankara drept o emanaţie a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi, prin urmare, drept "teroristă". 

Aceste imagini fac parte, potrivit apărării sale, dintr-un reportaj privind condiţiile de viaţă ale populaţiei siriene, realizat în 2013 şi difuzat la TV5 Monde. 

Avocatul său spune că asupra lui Loup Bureau planează în continuare "riscul condamnării, o condamnare extrem de gravă", ceea ce vrea să se însemne că Loup ar fi terorist. 

Turcia ocupa locul 155 din 180 în clasamentul pe 2017 al libertăţii presei stabilit de RSF, o situaţie care s-a deteriorat mai ales după lovitura de stat eşuată în iulie 2016. 

Circa 170 de jurnalişti sunt deţinuţi în această ţară, potrivit site-ului specializat P24. Jurnaliştii turci sunt de departe cei mai afectaţi, dar nici colegii lor străini nu sunt cruţaţi. 

În mai, Mathias Depardon, un fotoreporter francez, a fost, de asemenea, arestat în sud-estul Turciei, suspectat de "propagandă teroristă" în favoarea PKK pentru difuzarea pe reţelele de socializare a unor fotografii realizate în cadrul unui reportaj. El a fost expulzat după o lună de detenţie şi o importantă mobilizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.