Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția a dat o nouă lovitură: Un fost senator și șef ANRE a primit închisoare cu executare

puscarie catuse

Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE şi fost senator UDMR, a fost condamnat joi de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Olosz Gergely a sumelor de 384.000 de euro şi 400.000 lei şi menţinerea sechestrul asigurător asupra tuturor bunurilor mobile ale acestuia până la recuperarea prejudiciului.

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Ion Bîrcină - un an şi patru luni închisoare cu executare, Costin Iliescu - un an şi patru luni închisoare cu suspendare, Cătălin Stan - doi ani cu suspendare, Badea Ovidiu Ionel - un an cu suspendare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Iniţial, acest dosar a fost trimis spre judecare către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă el a fost mutat la Tribunalul Bucureşti, după ce Olosz Gergely şi-a dat demisia din funcţia de senator în mai 2013. La tribunal, Olosz Gergely a fost condamnat, în iulie 2013, la şapte ani închisoare cu executare, însă a obţinut anularea acestei sentinţe, pe motiv că trebuia judecat pe fond la Curtea de Apel Bucureşti, deoarece are şi calitatea de avocat.

Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în octombrie 2012 pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. În acelaşi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Ion Bîrcină şi Costin Iliescu, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, şi Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi cumpărare de influenţă în formă continuată, şi Cătălin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, cumpărare de influenţă, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă, în formă continuată, şi evaziune fiscală.

Potrivit DNA, în perioada mai 2010 - februarie 2011, Bîrcină, Iliescu, Stan şi Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere. "În acest context, în perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii Bîrcină, Iliescu şi Stan suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, societatea a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan", susţin procurorii. De asemenea, în perioada septembrie - noiembrie 2010, Olosz a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei, iar, în schimbul banilor, el şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA.

"Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ România şi CEZ Distribuţie SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte: să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare - cumpărare de energie electrică dintre SC Power Plus SRL şi SC CEZ Vânzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL (firmă din grupul Bîrcină); contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de peste 36 de milioane lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă)", declarau procurorii.

DNA mai preciza că, în perioada noiembrie 2010 - februarie 2011, Olosz şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. "Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene. La rândul său, în perioada 2010 - 2011, inculpatul Stan, în calitate de administrator de drept, a înregistrat în contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate în baza contractului de consultanţă descris mai sus, consecinţa fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentând impozit pe profit", mai susţinea sursa citată, conform Agerpres.

Citește și: Scandal pe numirea lui Kovesi la DNA: Cine se împotrivește dorinței lui Iohannis și a lui Prună

Citește și: Care este linia de succesiune a Casei Regale a României: Ce se întâmplă după retragerea Regelui

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.