Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția a decis! Guvernul japonez obligat la despăgubiri în cel mai mare proces după dezastrul de la Fukushima

reuters
Fukushima

Un tribunal districtual din prefectura Fukushima a decis marţi că guvernul japonez şi compania Tokyo Electric Power (Tepco) trebuie să plătească despăgubiri în urma dezastrului nuclear produs în regiune în martie 2011, după un cutremur de 9 grade pe scara Richter urmat de tsunami, relatează agenţia Kyodo, conform agerpres.ro

Un grup de circa 3.800 de reclamanţi, cel mai numeros din cele în jur de 30 de procese similare, a cerut despăgubiri din partea Tepco şi a guvernului japonez în urma dezastrului nuclear produs la centrala Fukushima Daiichi. 

Decizia tribunalului din Fukushima este cea de-a treia dictată împotriva Tepco, după cele ale instanţelor din districtele Maebashi, în martie, şi Chiba, în septembrie. Din cele trei, numai tribunalul din Chiba a respins plângerea înaintată împotriva guvernului. 

Dacă reclamanţii din primele două procese au fost persoane evacuate, peste 80% din cei din procesul de la Fukushima nu şi-au părăsit locuinţele după accidentul nuclear. 

Reclamanţii au susţinut că guvernul trebuie făcut responsabil pentru că ar fi putut să prevadă producerea tsunamiului, pe baza unei evaluări din 2002, şi să oblige Tepco la luarea de măsuri preventive. 

Evaluarea riscurilor pe termen lung de producere a cutremurelor, realizată de o unitate de cercetare a guvernului, a prezis că exista o probabilitate de 20% de producere a unui seism cu magnitudinea de 8 grade care să declanşeze un tsunami de-a lungul faliei japoneze în Oceanul Pacific în următorii 30 de ani, inclusiv în zona din largul Fukushimei. 

De cealaltă parte, guvernul şi Tepco s-au apărat susţinând că evaluarea nu a constituit o bază ştiinţifică bine stabilită şi că tsunamiul nu putea fi prevăzut. De asemenea, guvernul a argumentat că nu a dispus de prerogativa de a obliga Tepco să ia măsuri împotriva inundaţiilor decât în urma modificării legislaţiei după dezastru. 

Reclamanţii au mai cerut restabilirea nivelului de radiaţii la locurilor lor de reşedinţă la nivelul de dinainte de accident şi au pretins o despăgubire lunară de 50.000 de yeni (440 de dolari) până la atingerea acestui obiectiv. 

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 grade pe scara Richter şi tsunamiul care a urmat au provocat topirea miezului reactoarelor şi explozii la centrala nucleară. În jur de 55.000 de oameni erau în continuare evacuaţi din locuinţele lor în prefectura Fukushima şi în afara acesteia la sfârşitul unii august. Doar puţin peste 10.000 de persoane s-au constituit în părţi civile în cele aproximativ 30 de procese deschise în Japonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.