Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia britanică aruncă în aer Brexit-ul: Decizia care poate schimba totul

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis joi că guvernul condus de premierul britanic Theresa May trebuie să obţină acordul parlamentului înainte de invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, a cărui activare dă startul unei perioade de doi ani de negocieri între Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexitului. 

Executivul britanic şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia Înaltei Curţi şi a anunţat că va face apel, informează agenţiile internaţionale de ştiri. 

'Curtea nu a acceptat argumentul prezentat de guvern' care considera că votul parlamentului nu este util. 'Curtea acceptă argumentul principal al reclamanţilor', au adăugat judecătorii, a căror decizie ar putea avea consecinţe serioase în ceea ce priveşte continuarea procesului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, notează AFP. 

Avocaţii reclamanţilor au pledat cu succes că May nu are autoritatea să recurgă la un vechi privilegiu legal pentru a-şi justifica decizia de a începe negocierile pentru Brexit fără acordul parlamentului, transmite agerpres.

Creatorul Articolului 50 spune că Londra se mai poate răzgândi în privinţa Brexitului

Trei judecători au decis că premierul Theresa May nu are dreptul să folosească Prerogativul Regal de a invoca Articolul 50, de declanşare a procedurilor Brexit, fără o consultare şi o avizare preliminară a parlamentarilor.
Lordul şef de Justiţie din Înalta Curte, Thomas of Cwmgiedd a comentat că "dreptul de retragere din UE va fi pierdut inevitabil"

Guvernul britanic a anunţat joi că va face apel la decizia Înaltei Curţi de la Londra, conform căreia prim-ministrul britanic Theresa May trebuie să obţină acordul parlamentului înainte de a începe negocierile privind ieşirea din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Totodată, ministrul comerţului, Liam Fox, a spus că executivul britanic este dezamăgit de decizia Înaltei Curţi. 'Guvernul este dezamăgit de decizia tribunalului. Ţara a votat să părăsească Uniunea Europeană într-un referendum aprobat printr-un proiect de lege al parlamentului. Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului', a declarat Fox în parlament.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.