Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia din Zimbabwe consideră legală lovitura de stat a armatei care a dus la demisia lui Mugabe

Tsvangirayi Mukwazhi/AP
tancuri Harare Zimbabwe

Justiţia din Zimbabwe a apreciat sâmbătă ca fiind legală lovitura de stat a armatei care a dus marţi la demisia preşedintelui Robert Mugabe, estimând că această intervenţie era menită să împiedice persoane care nu au fost alese prin vot să ocupe funcţii elective, informează AFP.

"Acţiunile Forţelor de apărare zimbabwiene menite să-i împiedice pe apropiaţii fostului preşedinte Robert Mugabe să uzurpeze puterea sunt constituţionale", a estimat un tribunal din Harare, citat de televiziunea naţională ZBC. 

Acest tribunal a fost sesizat de doi cetăţeni ai Zimbabwe, a precizat ZBC. 

Armata a preluat controlul ţării după destituirea vicepreşedintelui de atunci Emmerson Mnangagwa. Odată cu plecarea forţată a acestuia, calea părea eliberată pentru prima doamnă a ţării, Grace Mugabe, pentru ca, la momentul potrivit, aceasta să îi succeadă în funcţie soţului său. Un scenariu inacceptabil pentru armată. După această lovitură de forţă, şeful statului şi-a pierdut rând pe rând susţinătorii, inclusiv sprijinul partidului său, ZANU-PF. 

Plasat în arest supravegheat la domiciliu, Robert Mugabe a rezistat mai multe zile presiunilor armatei, partidului său şi străzii, înainte de a-şi prezenta marţi demisia, sub ameninţarea unei proceduri de destituire a parlamentului. 

După un scurt exil în Africa de Sud, Emmerson Mnangagwa a depus vineri jurământul în calitate de preşedinte al Zimbabwe. În discursul său de învestitură, el a promis că va redresa economia, va lupta împotriva corupţiei şi că alegerile prevăzute să aibă loc în 2018 vor fi "libere şi cinstite".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.