Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia germană respinge plângerea apropiaţilor unor afgani ucişi într-un bombardament NATO

ciocanel judecator

Curtea Federală germană din Karlsruhe a respins joi plângerea apropiaţilor unor civili ucişi într-un raid aerian al NATO în Afganistan în 2009, care reclamau daune de 90.000 de euro statului german, transmite AFP. Instanţa supremă a stabilit că Georg Klein, colonelul german aflat la originea loviturii aeriene, 'epuizase toate posibilităţile de verificare' a prezenţei civililor la locul bombardamentelor şi că, în consecinţă, decizia sa a fost conformă dreptului internaţional.

La cererea comandamentului german din nordul Afganistanului, avioane americane ale NATO au bombardat două camioane-cisternă furate de talibani. Colonelul german Klein se temea că insurgenţii le vor folosi pentru atentate. Ordinul de bombardare a fost dat după ce un informator ar fi confirmat, în şapte discuţii telefonice separate, că în locul respectiv nu se afla niciun civil. Curtea Federală a indicat, de asemenea, că guvernul german nu poate fi făcut responsabil pentru acţiuni comise în cadrul misiunilor în străinătate ale Bundeswehr.

Raidul din 4 septembrie 2009, în apropiere de Kunduz (nord-est), s-a soldat cu peste 90 de morţi şi numeroşi răniţi, însă bilanţul victimelor civile rămâne incert. Printre reclamanţi se aflau un tată de familie, care reclama 40.000 de euro pentru moartea a doi dintre copiii săi, şi o văduvă mamă a şase copii, care solicita despăgubiri de 50.000 de euro. Guvernul de la Berlin a încercat la momentul respectiv să evite un scandal, însă ministrul apărării, Franz Josef Jung, a fost nevoit să demisioneze. Acest bombardament a fost descris de Bundestag ca 'unul din cele mai grave incidente care au implicat armata germană după Al Doilea Război Mondial', conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.