Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia greacă respinge cererea Ankarei pentru extrădarea a trei militari turci

Time
Erdogan

Justiţia greacă a respins luni cererea Ankarei de extrădare a trei militari turci care au fugit în Grecia după lovitura de stat eşuată din Turcia, a anunţat o sursă judiciară, informează AFP şi Reuters. Ankara a cerut recent extrădarea acestor militari ai săi, refugiaţi în Grecia împreună cu alţi cinci ofiţeri, acuzându-i de tentativă de 'răsturnare a guvernului ales al ţării' şi de 'tentativă de asasinat împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan'.

Consiliul de judecători de la Curtea de Apel, având competenţe în privinţa extrădărilor, se va pronunţa marţi cu privire la soarta restului grupului, potrivit aceleiaşi surse. Conform legislaţiei greceşti, decizia finală asupra cererilor de extrădare îi revine cu toate acestea ministrului justiţiei. Cu toate acestea, Turcia poate de asemenea să facă recurs la Curtea de Casaţie a Greciei. Consiliul judecătorilor a estimat că viaţa celor trei militari al căror dosar a fost examinat ar fi fost pusă în pericol în cazul în care ar fi fost extrădaţi în Turcia, potrivit sursei citate.

Potrivit avocatului grupului, Stavroula Tomara, procuroarea consiliului a invocat 'tratamente umilitoare' şi 'torturi' aplicate la adresa altor ofiţeri presupus pucişti arestaţi recent în Turcia. Magistraţii greci au considerat de asemenea ca fiind insuficiente elementele trimise de autorităţile turce pentru incriminarea militarilor. Grupul urmează pe moment să rămână în detenţie în comisariatul din fostul oraş olimpic din Atena, unde au fost transferaţi la sosirea lor în Grecia. Cei opt militari au aterizat cu elicopterul în Alexandroupolis, oraş grec în apropiere de frontiera turco-greacă, la 16 iulie, la câteva ore după puciul eşuat din Turcia.

Susţinând că se tem pentru viaţa lor, dar negând că au participat la lovitura de stat, ei au cerut azil în Grecia, în timp ce Ankara cere extrădarea lor. Cererile lor de azil au fost respinse la sfârşitul lui septembrie în primă instanţă, însă procedura continuă, în condiţiile în care ei au făcut apel la această decizie. Cazul acestor militari jenează de luni de zile Grecia, angajată într-o politică de cooperare cu vecinul său, pentru a bloca ruta migraţiei pe Marea Egee, dar îngrijorată de înăsprirea regimului turc, inclusiv asupra diferendelor bilaterale privind suveranitatea, conform Agerpres. Numeroşi militari şi funcţionari au fugit din Turcia în diverse ţări europene, după tentativa de stat eşuată şi epurările declanşate de regimul turc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.