Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia greacă se opune extrădării ultimilor doi militari turci refugiaţi în Grecia

ciocanel judecator

Justiţia greacă s-a opus joi extrădării ultimilor doi militari presupus pucişti al căror caz îl examina, după ce a emis decizii contradictorii cu privire la ceilalţi şase companioni ai acestora, a anunţat o sursă judiciară, informează AFP. La fel ca pentru ceilalţi şase ofiţeri a căror extrădare a fost cerută de Turcia, procurorul consiliului de judecători din cadrul Curţii de Apel a cerut ca cei doi militari să nu fie extrădaţi, estimând că viaţa lor va fi în pericol în Turcia. De data aceasta, judecătorii au dat curs acestei cereri.

Consiliul, instanţa competentă pentru extrădări, s-a opus de asemenea, luni, extrădării primilor trei militari, doi comandanţi şi un subofiţer. Însă marţi el a validat extrădarea altor trei, toţi căpitani. Soarta celor opt militari rămâne în toate cazurile în mâinile ministrului justiţiei din Grecia, singurul responsabil să tranşeze asupra extrădărilor, potrivit legislaţiei greceşti.

Aşteptând decizia finală, Curtea de Casaţie a fost sesizată pentru rejudecarea cazurilor primilor şase ofiţeri. Reacţionând la decizia de a neextrădare, luată luni, ministrul turc al apărării, Fikri Isik, i-a reproşat Greciei 'că nu dă dovadă de solidaritatea cerută unui aliat'. 'Aşteptăm de la guvernul grec să depună toate eforturile necesare' pentru a-i trimite pe aceşti militari în Turcia, a adăugat el.

Guvernul grec 'respectă deciziile justiţiei', independent de 'eventualul lor cost politic', a replicat purtătorul de cuvânt al acestuia, Dimitris Tzanakopoulos. Cei opt militari au sosit la bordul unui elicopter la Alexandroupolis, lângă frontiera cu Turcia, la 16 iulie, la câteva ore după puciul eşuat din Turcia. Afirmând că se tem pentru vieţile lor, dar negând că au participat la puci, ei au cerut drept de azil în Grecia, în timp ce Ankara a cerut extrădarea lor, conform Agerpres.

Respinse în prima instanţă, cererile lor de azil sunt în curs de examinare în apel. Numeroşi militari, printre care ofiţeri ai NATO, şi funcţionari turci s-au refugiat în diverse ţări europene după lovitura de stat eşuată şi epurările declanşate de regimul turc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.