Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kadârov a creat un 'califat' în Cecenia şi ar putea ridica problema separării de Rusia (raport)

rusia

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadârov, a creat un 'califat cecen' şi în caz de instabilitate politică în Federaţia Rusă ar putea ridica problema separării Ceceniei de Rusia, fapt care ar duce la declanşarea unui nou război ruso-cecen, avertizează un raport al partidului de opoziţie rus Parnas, ce urmează să fie făcut public marţi la Moscova, potrivit agenţiei de presă ucrainene Unian. 

'Sunt puţini cei care au observat că în interiorul Rusiei s-a format în ultimii ani un stat islamic local. 'Califatul cecen' trăieşte izolat, după propriile tradiţii şi legi, alimentat în acelaşi timp periodic cu subvenţii generoase de miliarde de ruble de la bugetul de stat. Liderul Ceceniei, Ramzan Kadârov, se scaldă în lux, punând în aplicare normele legii islamice sharia, care pentru el sunt prioritare în faţa legislaţiei ruse şi crescându-şi puterea militară', menţionează Ilia Iaşin, copreşedintele Parnas, unul din autorii acestui raport. 

Cu fiecare an, încrederea lui Kadârov în propria invulnerabilitate se întăreşte, iar tonul său în raport cu autorităţile federale devine tot mai arogant, potrivit documentului. 

'Kadârov ştie că în spatele său se află o armată cecenă bine pregătită, devotată lui personal, şi, cel mai important aspect în această ecuaţie - loialitatea lui Putin. Nici structurile de securitate, nici guvernul rus nu sunt în măsură să-l determine pe Kadârov să se subordoneze legislaţiei ruse şi să readucă Cecenia sub suveranitate rusă', menţionează acelaşi raport. 

În acest context, autorul raportului avertizează că perspectiva relaţiilor din Groznâi şi Moscova ridică probleme serioase. 

Regimul lui Kadârov a acumulat suficiente resurse pentru ca în caz de instabilitate politică să pună problema separării de Rusia, este posibil chiar cu o parte din regiunile vecine. 

De fapt, potrivit raportului, rezultatul politicii lui Putin în Caucazul de Nord este apariţia unei entităţi statale în sudul Federaţiei Ruse, care generează riscuri privind un nou război de amploare. În Cecenia a fost creat un regim periculos a cărui loialitate se datorează exclusiv pe satisfacerea apetitului financiar şi politic al lui Kadârov de către centrul federal de la Moscova, atrage atenţia raportul. 

La ora actuală, niciun om politic, nicio instituţie publică din Rusia nu poate să garanteze că statul islamic creat în Cecenia de Kadârov, în jurul căruia pluteşte o atmosferă de impunitate, nu va întoarce armele împotriva Moscovei, aşa cum a făcut-o pe vremuri tatăl actualului lider cecen, muftiul Ahmad Kadârov. 

Raportul prezintă o analiză a modului în care în Rusia s-a creat treptat o structură criminală periculoasă, care s-a substituit practic statului cecen. 

'Este o analiză despre cum Ramzan Kadârov, care copiază în mare măsură stilul politic al preşedintelui Vladimir Putin, dar cu un adaos de specificitate naţională şi religioasă, a devenit o figură-cheie şi, în esenţă, de necontrolat în politica rusă', spune Iaşin, care a invitat la prezentarea raportului zeci de ziarişti străini şi ruşi. 

Într-un comentariu recent, cunoscuta editorialistă de la Novaia Gazeta, Iulia Latânina, declara la postul de radio Eho Moskvî că, din câte se pare, preşedintele Putin şi-a pierdut 'monopolul la violenţă' în Rusia. 'Se pare că avem un alt macho (...) se pare că Putin nu-i poate refuza nimic lui Kadârov', opinase ea, în contextul în care Kremlinul a refuzat să-l cheme la ordine pe liderul cecen după ce acesta publicase o înregistrare video în care îl lua la ţintă în mod virtual pe fostul premier Mihail Kasianov, în prezent unul din liderii opoziţiei ruse. 

Kadârov a lansat o campanie împotriva oponenţilor Kremlinului, pe care îi consideră 'duşmani ai poporului', iar membri ai miliţiilor sale sunt inculpaţi pentru asasinarea opozantului rus Boris Nemţov la numai doi paşi de Kremlin în februarie 2015.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.