Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor anunță un nou SCANDAL: Dacă nu mai există Liceul Catolic la Târgu Mureș, atunci nici elevii români nu mai pot rămâne acolo

Inquam Photos / Octav Ganea
kelemen hunor Inquam Photos

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seara, la Târgu Mureş, că dacă nu mai există Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC), contractul de închiriere dintre municipalitate şi Statusul Romano-Catolic cu privire la clădirea în care funcţionează acum Colegiul Naţional Unirea este reziliat de drept.

Citește și: BNR a sancționat două bănci! Una este foarte cunoscută! Cu ce au greșit băncile

'Dacă dispare această şcoală (LTRC - n.r.), aşa cum în contract era prevăzut legat de Liceul Unirea, semnat de autorităţile locale şi de Statusul Roman Catolic, de Biserica Romano-Catolică, acolo scrie că în momentul în care există această şcoală, contractul este în vigoare, în momentul în care nu mai există această şcoală, contractul de drept - nu trebuie să faci nimic, numai să trimiţi o notificare la Primărie - contractul este reziliat. Acest lucru înseamnă că Biserica Catolică nu are încotro decât să rezilieze contractul. Nu ştiu, nu vreau să spun ce se va întâmpla, nu iau eu deciziile acolo, dar probabil acest lucru se va întâmpla, fiindcă scrie în contract. Nu ai încotro, nu poţi să cauţi altă soluţie. Şi de acolo va pleca un alt scandal, că Biserica Romano-Catolică scoate din şcoală copiii români. Nu va scoate, bineînţeles, nu acesta este scopul, dar trebuie văzut şi din acest punct de vedere care vor fi eventualele consecinţe pe termen mediu, nu începând de săptămâna viitoare. Cred că se va găsi o soluţie în aşa fel încât acest liceu (LTRC - n.r.), în care părinţii şi comunitatea au încredere, să funcţioneze mai departe', a declarat liderul UDMR, după mitingul de la Târgu Mureş pentru convingerea Ministerului Educaţiei să asigure funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş.

Kelemen:Dacă nu mai există Liceul Teologic Romano-Catolic,contractul de închiriere a clădirii în care funcţionează Colegiul Unirea e reziliat

Citește și: De necrezut! Instituția publică din România care nu dorește să admită că e publică

Kelemen Hunor a susţinut că nu a discutat problema LTRC cu ministrul actual al educaţiei, însă a vorbit cu premierul şi cu vicepremierul, cu fostul ministru al educaţiei, a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi foştii prim-miniştri Dacian Cioloş şi Sorin Grindeanu şi cu alţi miniştri, însă toţi au spus că nu au ce să facă.

'Am vorbit cu foarte mulţi miniştri şi toată lumea spune 'aveţi dreptate, poate că este o greşeală administrativă pe undeva, dar nu avem ce să facem'. Eu nu înţeleg această atitudine, pentru că noi am încercat prin trei-patru proiecte de hotărâri prin Consiliul Local să corectăm dacă a existat pe undeva o greşeală administrativă, fiindcă aici doar despre acest lucru putem să vorbim, deoarece atunci când a fost înfiinţată şcoala, intenţia legiuitorului, intenţia CL a fost de a înfiinţa o şcoală. De aici trebuie să pornim. De fiecare dată acele hotărâri pe care le-am iniţiat în acest an au fost atacate de prefectul judeţului Mureş. Este clar că există o intenţie de a desfiinţa o şcoală, de a nu lăsa să funcţioneze o şcoală maghiară, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. E o chestiune politică, degeaba intrăm în chichiţele administrative şi juridice, fiindcă dacă exista voinţă politică, exista această şcoală, unde părinţii au trimis copiii şi au avut încredere', a susţinut liderul UDMR.

Citește și: Este mult? Cât a costat-o pe revista Closer pozele topless cu Kate Middleton

Acesta a afirmat că până în ultima clipă se poate găsi o soluţie în privinţa funcţionării LTRC, că trebuie păstrată personalitatea juridică a liceului şi trebuie prelungită numirea directorului interimar. Kelemen crede că se poate găsi o soluţie, fiindcă din punct de vedere juridic ar exista soluţii. 'Dar sunt convins că toată lumea e speriată că vine DNA-ul şi-i arestează pe toţi', a adăugat el.

Precizăm că LTRC şi Colegiul Naţional Unirea funcţionează în aceeaşi curte, LTRC în corpul B al clădirii, unde învaţă 362 de copii, iar Colegiul Naţional Unirea - în corpul A, cu 980 de elevi.

Citește și: De necrezut! Instituția publică din România care nu dorește să admită că e publică

Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania a organizat, miercuri, un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, la care au luat parte în jur de 2.000 de persoane, cu scopul de a convinge Ministerul Educaţiei să asigure funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş susţine că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu mai există, în urma unei decizii judecătoreşti definitive, că elevii care învaţă în actuala locaţie vor rămâne în continuare în clădirea respectivă, însă pentru ca elevii să nu sufere, s-a decis alocarea unor clase la alte şcoli cu predare în limba maghiară, care sunt acreditate.

Citește și: EXCLUSIV! Absolut halucinant: ce afacere ar avea Erbașu cu Biserica Ortodoxă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.