Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ketamina, efect miraculos asupra persoanelor care suferă de depresie

medicamente

Ketamina poate avea un efect "cu adevărat remarcabil" asupra persoanelor care suferă de depresie, susține o echipă de cercetători australieni, după rezultatele promițătoare ale nou studiu în rândul pacienților vârstnici.

Colleen Loo, profesoară la Universitatea din New South Wales (Australia), a condus primul studiu randomizat de control asupra efectelor acestui medicament, folosit ca tranchilizant pentru cai, asupra persoanelor de peste 60 de ani, diagnosticate cu depresie rezistentă la tratament, informează Agerpres.

"Studiul arată că ketamina poate fi folosită în condiții de siguranță la vârstnici și tinde să fie eficientă", a declarat ea pentru The Independent, adăugând că un efect similar a fost observat și la pacienții mai tineri.

"Este important să se testeze modul în care oamenii de vârste diferite răspund la un nou tratament înainte de a fi oferit de către medici", a explicat ea, precizând că, uneori, depresia la vârstnici poate fi mai greu de tratat, mai ales cu medicamente.

De asemenea, vârstnicii sunt predispuși la mai multe probleme medicale, care pot interfera cu administrarea de ketamină, potrivit acesteia.

Ketamina a fost descoperită în 1962 și este autorizată pentru utilizare medicală ca anestezic, însă este, de asemenea, folosită ilegal ca drog recreativ.

Dintre cei 16 participanți la studiu, 11 au raportat o îmbunătățire a stării în timp ce li s-a administrat ketamină, potrivit studiului publicat de Loo și de colegii săi de la Institutul Black Dog din Sydney în American Journal of Geriatric Psychiatry.

După șase luni, 43% dintre subiecți au declarat că nu au manifestat simptome semnificative de depresie — o rată ridicată în condițiile în care participanții nu au răspuns la tratamentele anterioare, a declarat Loo.

"Este cu adevărat remarcabil modul în care ketamina poate funcționa", a spus ea. "Alte persoane au descoperit că poți obține un efect rapid și puternic după o singură doză de ketamină", a continuat ea.

"Unii oameni cred în mod greșit că provocăm o transă temporară, indusă de medicament (...) și că acesta este motivul pentru care pacienții nu sunt deprimați. Însă efectele resimțite în prima oră nu sunt deloc euforice. De fapt, toți participanții le-au resimțit ca negative, le-au considerat efecte adverse", a explicat ea.

"Efectul antidepresiv se manifestă câteva ore mai târziu și atinge maximul la aproximativ 20 de ore mai târziu, când persoanele sunt pe deplin alerte și în starea de spirit obișnuită", a precizat cercetătoarea.

Deși cercetarea cu privire la utilizarea ketaminei pentru tratarea problemelor de sănătate mintală este încă într-un stadiu incipient, oamenii de știință de la Universitatea Oxford susțin că studiile lor arată că medicamentul poate oferi ajutor pacienților cu depresie severă "acolo unde nimic nu a ajutat înainte".

Loo și colegii săi au furnizat ketamină pacienților printr-o mică injecție administrată sub piele. Această metodă face ca medicamentul să fie mai ușor și mai rapid de administrat decât perfuziile intravenoase utilizate în alte studii, care necesită o pompă care reglează doza și durează până la o oră până la finalul administrării.

Participanții au primit doze din ce în ce mai mari de ketamină pe o perioadă de cinci săptămâni, fiecare pacient beneficiind de o doză personalizată.

"Există persoane care răspund excelent, astfel că după un singur tratament, pot fi bine timp de câteva luni", a declarat Loo, oferind exemplul unui pacient care, în 2014, nu a mai manifestat simptome de depresie timp de cinci luni după o singură doza de ketamină. "Cei mai mulți pacienți se simt bine, dar apoi se recidivează după trei — șapte zile", a spus ea. "Aici intervine dozarea repetată", a explicat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.