Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kim e pe cale să-și transforme țara în superputere

kim2

Evenimentul Zilei:

Dincolo de propagandă și de exagerările comice și profitând de lipsa de reacție a comunității internaționale, Coreea de Nord înaintează cu pași siguri spre statutul de forță nucleară și strategică.
Coreea de Nord a lansat miercuri, 24 august, o nouă rachetă balistică de la bordul unui submarin, atrăgându-și condamnări din partea vecinilor și a Statelor Unite. În ciuda sancțiunilor internaționale, care se dovedesc ineficiente, și a opoziției principalului său aliat, China, Phenianul avansează sistematic către obiectivul său, de a pătrunde în clubul închis al puterilor nucleare, cu capacitatea de a lovi Coreea de Sud, Japonia și chiar Statele Unite.
Principala justificare a Phenianului este că se apără de o eventuală invazie a trupelor americane și sudcoreene, adică de o repetare a războiului din Coreea (1950 – 1953), când Phenianul, în alianță cu URSS și China, s-a confruntat cu o forță multinațională condusă de Statele Unite și Coreea de Sud.
După război nu s-a semnat nici un tratat de pace, iar în Peninsula Coreea tensiunile nu au scăzut. În ciuda asigurărilor repetate de Obama de-a lungul celor două mandate ale sale, Coreea de Nord este convinsă că Statele Unite au 28.500 de oameni staționați în Coreea de Sud, cu care vor să răstoarne regimul de la Phenian.
A zburat 500 de km
Negocierile cu Coreea de Nord nu au dus la nici un rezultat. Discuțiile în format de șase (Statele Unite, China, Japonia, Rusia și cele două Corei), lansate de Beijing în 2003, după retragerea Phenianului din tratatul de neproliferare nucleară, sunt blocate. Iar Phenianul a efectuat anul acesta în ianuarie al patrulea său test nuclear.
Racheta balistică de miercuri este a treia lansată de la bordul unui submarin, de la începutul anului. Prima încercare, în aprilie, a fost un eșec, însă a doua (9 iulie) și cea din 23 august arată că nord-coreenii progresează, apreciază experți citați de Le Monde.
Racheta balistică, model KN-11, trasă în largul coastelor nord-coreene și îndreptată către Japonia, a parcurs aproape 500 de kilometri, potrivit centrului american de comandă strategică (US Stratcom). Pentru prima dată un asemenea proiectil „a intrat în zona de identificare de apărare aeriană” a Japoniei, a declarat premierul nipon Shinzo Abe. În acest spațiu, toate avioanele trebuie să se identifice în fața autorităților locale. Abe a denunțat „o serioasă amenințare pentru securitatea japoneză, un act iresponsabil care nu poate fi tolerat”.

Ziarul Financiar:

Litrul de benzină a depăşit din nou pragul de 5 lei, arată datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, după o perioadă de aproape două luni în care carburantul s-a comercializat sub acest nivel.
Şi litrul de motorină este foarte aproape de a trece din nou de acest prag, cel puţin în staţia de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu din reţeaua Petrom.
Potrivit datelor furnizate de Petrom, în primul semestru al anului cererea de carburanţi din sectorul de retail, cel mai important segment al pieţei de 10 miliarde de euro a benzinei şi motorinei, a crescut cu 5,6% faţă de perioada similară a anului trecut. În raportul semestrial al Petrom se arată că firma a bifat o creştere de 6,1% pe acest segment, depăşind astfel evoluţia pieţei.
Creşterea cererii de carburanţi din prima jumătate a anului continuă tendinţa înregistrată în 2015, când pentru prima dată de la izbucnirea crizei cererea a înregistrat un plus de peste 5%. Principalul motiv care a readus apetitul de consum a fost scăderea accentuată a preţurilor carburanţilor pe fondul prăbuşirii preţului barilului de petrol. Menţinerea preţurilor sub pragul de 5 lei pe litru atât în cazul benzinei, cât şi al motorinei a susţinut creşterea şi pe primul semestru.
Faţă de prima jumătate a anului trecut, preţul litrului de benzină este cu 12% mai mic, iar motorina este cu 17% mai ieftină, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor colectate de pe site-ul Petrom. Media de preţ pentru primul semestru a fost de 4,8 lei pe litrul de benzină şi de 4,6 lei pe litrul de motorină, calculele fiind făcute pornind de la preţurile afişate în staţia de pe str. Lucreţiu Pătraşcanu din Bucureşti.
Litrul de benzină a depăşit din nou pragul de 5 lei, arată datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, după o perioadă de aproape două luni în care carburantul s-a comercializat sub acest nivel. Şi litrul de motorină este foarte aproape de a trece din nou de acest prag, cel puţin în staţia de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu din reţeaua Petrom. Potrivit datelor furnizate de Petrom, în primul semestru al anului cererea de carburanţi din sectorul de retail, cel mai important segment al pieţei de 10 miliarde de euro a benzinei şi motorinei, a crescut cu 5,6% faţă de perioada similară a anului trecut. În raportul semestrial al Petrom se arată că firma a bifat o creştere de 6,1% pe acest segment, depăşind astfel evoluţia pieţei. Creşterea cererii de carburanţi din prima jumătate a anului continuă tendinţa înregistrată în 2015, când pentru prima dată de la izbucnirea crizei cererea a înregistrat un plus de peste 5%. Principalul motiv care a readus apetitul de consum a fost scăderea accentuată a preţurilor carburanţilor pe fondul prăbuşirii preţului barilului de petrol. Menţinerea preţurilor sub pragul de 5 lei pe litru atât în cazul benzinei, cât şi al motorinei a susţinut creşterea şi pe primul semestru. Faţă de prima jumătate a anului trecut, preţul litrului de benzină este cu 12% mai mic, iar motorina este cu 17% mai ieftină, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor colectate de pe site-ul Petrom. Media de preţ pentru primul semestru a fost de 4,8 lei pe litrul de benzină şi de 4,6 lei pe litrul de motorină, calculele fiind făcute pornind de la preţurile afişate în staţia de pe str. Lucreţiu Pătraşcanu din Bucureşti.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.