Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kim Jong Un devine conducătorul absolut al Coreii de Nord

kim2

Președintele Coreii de Nord, Kim Jong Un (33) deține de acum puterea absolută în țara sa după ce a fost ales miercuri la conducerea unui nou organism guvernamental care va superviza toate celelalte puteri în această țară, relatează AFP.

Astfel, Adunarea Supremă a Poporului (SPA), organul legislativ al Coreei de Nord, l-a ales miercuri, în unanimitate, pe Kim la șefia noii Comisii de afaceri de stat, a anunțat agenția oficială nord-coreeană KCNA.

Noua structură înlocuiește puternica Comisie de apărare națională (CDN), organul suprem de luare a deciziilor politice.

Această numire, a declarat președintele ASP, Kim-Yong-Nam, reflectă 'credința de neclintit și voința dovedită a tuturor funcționarilor și locuitorilor țării de a-l susține pe Kim Jong Un (...) în cel mai înalt post în RPDC' ( Republica Populară Democrată Coreeană).

Decizia confirmă de fapt ridicarea lui Kim la rangul de conducător suprem al țării, estimează Cheong Seong-Chang, expert în Coreea de Nord la Institutul Sejong din Seul.

'Aceasta corespunde titlului de 'președinte al Republicii' care i-a fost atribuit lui Kim Ir-Sen în 1972', a remarcat el. Kim Ir-Sen, fondator al regimului comunist nord-coreean și bunicul actualului lider de la Phenian, a devenit 'președinte etern' la moartea sa în 1994.

Kim Jong-un se poate lăuda cu o asemănare fizică uimitoare cu bunicul său, un aspect de care s-a folosit pentru a capta moștenirea politică a fondatorului RPDC și a se demarca de cea a tatălui său.

Numirea sa în fruntea noii comisii constituie o ruptură suplimentară de regimul lui Kim Jong-Il care, până la decesul său la sfârșitul anului 2011, a condus Coreea de Nord, în calitate de președinte al defunctului acum CDN.

Prin esență militar, CDN a fost responsabil de toate aspectele legate de apărare și securitate. Dar în conformitate cu strategia de 'songun' (armata mai întâi) a lui Kim Jong Un, comisie elabora politici într-o mulțime de alte domenii, care nu aveau legătură cu armata.

Noua Comisie de afaceri de stat include în componența sa trei vicepreședinți responsabili în mod explicit de problemele armatei, partidului și guvernului.

'Devenind șeful unei comisii care controlează armata, partidul și guvernul, Kim Jong-Un a devenit liderul suprem, atât prin titlu, cât și în realitate', a declarat Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea din studii nord-coreene din Seul. 'Aceasta este o ruptură clară cu epoca tatălui său', a adăugat el.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.