Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a decorat patru foşti deţinuţi politici: Ce a spus şeful statului

decorati Cotroceni 2

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a decorat pe preacuviosul părinte Nicolae Tomaziu în vârstă de 100 de ani, pe Elena Ion-Arnăuţoiu, pe Nicolae Ciurică şi pe Dumitru Moldovan cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler. Ultimul nu a putut fi prezent din cauza faptului că este grav bolnav.

Aceştia au fost decoraţi în semn de înaltă apreciere a înaltei ţinute morale, pentru demnitatea pentru care au militat pentru democraţie şi care au plătit cu propria lor libertate.

"Stimată doamnă Arnăuţoiu,

Preacucernice părinte Tomaziu,

Stimate domnule Ciurică,

Onorată audiență,

Vă felicit pentru această distincţie, care răsplătește curajul de necontestat de care aţi dat dovadă împotrivindu-vă regimului comunist! Se spune că «rezistenţe mari şi piedici mari se opun în lumea asta numai unei voinţe mari».

Sunteţi un monument de jertfă şi suferinţă, un simbol în viaţă al opoziţiei faţă de regimul totalitar, drept pentru care vă asigur de preţuirea mea şi a generaţiilor de astăzi. Vă rog să acceptați aceste decorații ca o modestă recunoaștere a suferințelor pe care le-ați îndurat.

Deşi înfăţişaţi trei destine diferite, vă caracterizează, din nefericire, un numitor comun: acela că aţi avut de îndurat de pe urma actelor dumneavoastră exemplare.

V-aţi sacrificat întreaga familie, întreaga viaţă. Cu toate acestea, autorităţile comuniste nu au reuşit să suprime demnitatea şi credinţa dumneavoastră în libertate. Avem datoria să transmitem aceste valori generaţiilor de astăzi şi celor care vin. Numai astfel putem evita, pe viitor, tendinţele autoritare ori totalitare.

În prima zi ca Președinte al României, am decorat un fost deținut politic. Așa am ales să-mi încep mandatul, pentru că mi-am propus atunci şi am promis că voi onora toate valorile din societatea românească. Iar foştii deţinuţi politic sunt un exemplu de altruism şi tenacitate. Aţi fost persecutaţi de Securitate şi supuşi unui regim inuman de detenţie, dar aţi continuat să luptaţi şi să credeţi cu tărie în adevăr şi libertate.

Doamnelor şi domnilor,

Este o onoare să decorez, astăzi, trei persoane cu vârste cuprinse între 85 şi 100 ani, dar care îşi poartă anii cu atâta nobleţe şi seninătate.

Aţi parcurs aproape un secol de istorie, aţi suferit sub un regim totalitar şi iată că acum, după zeci de ani, eforturile şi suferinţele dumneavoastră sunt recunoscute.

Daţi-mi voie să vă felicit încă o dată pentru această distincţie şi să vă asigur că voi face în continuare tot ce îmi stă în putere ca memoria celor care au luptat împotriva regimului comunist să fie onorată şi cultivată, atât de către membrii societăţii româneşti, cât şi de către o instituţie serioasă: un Muzeu al comunismului, proiect care va prinde contur cât de curând.

Numele dumneavoastră, precum şi al tuturor celor care s-au sacrificat pentru generaţiile de astăzi, nu trebuie date uitării. Ele reprezintă un exemplu de luptă contra nedreptăţilor şi tiraniei.

Vă felicit și vă mulţumesc!", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Elena Ion-Arnăuţoiu a avut un discurs emoţionant la final. "Vă mulţumim, domnule preşedinte şi aş dori să dedic această decoraţie familiei mele care au murit cu toţii în puşcăriile comuniste. Mama, tata şi doi fraţi.", a spus Elena Arnăuţoiu.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.