Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a primit mai mulţi ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit marți, 17 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Andrei Grinkevici, ambasadorul agreat al Republicii Belarus, domnul Cord Hinrich Meier-Klodt, ambasadorul agreat al Republicii Federale Germania, domnul Tissa Wijeratne, ambasadorul agreat al Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka, domnul Mohamed Mahmoud Ould Brahim Khlil, ambasadorul agreat al Republicii Islamice Mauritania, doamna María del Carmen González Cabal, ambasadorul agreat al Republicii Ecuador, domnul Michael Andrews, ambasadorul agreat al Noii Zeelande, cu ocazia prezentării de către aceştia a scrisorilor de acreditare.

Președintele Klaus Iohannis a urat fiecărui ambasador bun-venit şi succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens.

Cu ocazia primirii ambasadorului Republicii Belarus, domnul Andrei Grinkevici, Președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru ridicarea nivelului de reprezentare diplomatică a Belarusului la București, precum şi deschiderea pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale pe linie diplomatică și economică, în consonanță cu dialogul UE-Belarus.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Federale Germania, domnul Cord Hinrich Meier-Klodt, cei doi interlocutori au exprimat dorința de aprofundare atât a dialogului politic la nivel înalt și a cooperării bilaterale sectoriale, cât și a coordonării pe problematica europeană și securitară, într-un context în care în 2017 se aniversează 25 de ani de la semnarea Tratatului bilateral privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Președintele Klaus Iohannis a exprimat interesul părții române, împărtăşit şi susţinut de ambasadorul german, pentru o cooperare apropiată între România şi Germania în plan european, țara noastră fiind un susținător activ al proiectului european, într-o Uniune marcată de provocări complexe și tendințe eurosceptice. Ambasadorul Meier-Klodt a transmis salutările cordiale ale Preşedintelui Gauck şi ale Cancelarului Merkel pentru şeful statului român şi a subliniat că relaţia bilaterală este foarte bună, arătând că prioritatea mandatului său o va reprezenta intensificarea dialogului. Cei doi oficiali au salutat şi rolul minorităţii germane din România, respectiv al comunităţii române din Germania, pentru calitatea relaţiei bilaterale. Cei doi interlocutori au avut și un schimb de opinii cu privire la dosarul transnistrean, având în vedere calitatea anterioară a interlocutorului german de Reprezentant Special al Preşedinţiei (Germane) OSCE în 2016 pentru procesul de reglementare transnistreană.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka, domnul Tissa Wijeratne, cei doi interlocutori au salutat împlinirea în 2017 a 60 de ani de relaţii diplomatice şi au exprimat deschiderea pentru un dialog politic mai activ și pentru revitalizarea relațiilor economice bilaterale, cu valorificarea proiectelor concrete în domenii în care există deja o tradiție a cooperării între România și Sri Lanka.

În cadrul primirii ambasadorului Republicii Islamice Mauritania, domnul Mohamed Mahmoud Ould Brahim Khlil, Preşedintele României a exprimat interesul pentru dezvoltarea și întărirea cooperării bilaterale, în plan politic, economic și sectorial, precum și multilateral, în context ONU. Ambasadorul Republicii Islamice Mauritania a subliniat interesul ţării sale pentru întărirea cooperării economice, inclusiv în domeniul industriei extractive, a menţionat rețeaua importantă de absolvenţi de studii universitare româneşti din ţara sa şi a apreciat rolul României în cadrul Francofoniei.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Ecuador, doamna María del Carmen González Cabal, Preşedintele României a exprimat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor, atât în plan bilateral, cât și în cadrul cooperării UE-CELAC, respectiv pentru revitalizarea relațiilor economice bilaterale.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Noii Zeelande, domnul Michael Andrews, au fost trecute în revistă stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, Președintele Klaus Iohannis evidenţiind interesul României pentru consolidarea dialogului politic şi a cooperării economice. Cei doi interlocutori au salutat procesul de pregătire a negocierii Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană şi Noua Zeelandă, care va fi benefic şi relaţiei bilaterale. De asemenea, au avut un schimb de opinii privind dosarul Brexit şi respectiv privind procesul de reflecţie referitor la relansarea proiectului european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.