Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a trimis înapoi la Parlament o lege importantă: Ce i-a cerut lui Tăriceanu

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea iohannis tariceanu grindeanu

Preşedintele Klaus Iohannis joacă tare în disputa cu majoritatea parlamentară. Şeful statului a retrimis în Parlament o lege extrem de importantă. Iohannis i-a cerut preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu să reexamineze legea pentru modificarea art. 465 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Citește și: Candidează la președinția țării și au apărut poze cu ea goală / FOTO HOT

Domnului Călin Popescu-Tăriceanu

Președintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată,

formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

Citește și: Noul PARIU al modei: Pantofii din aur / VIDEO

asupra Legii pentru modificarea art. 465 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Legea pentru modificarea art. 465 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal elimină regula potrivit căreia impozitul pentru 400 m2 din totalul suprafeței de teren situate în intravilan și înregistrat în registrul agricol la „altă categorie de folosință” este stabilit în același mod ca pentru terenurile situate în intravilan și înregistrate în registrul agricol la categoria de folosință „terenuri cu construcții”. Astfel, potrivit noii reglementări, pentru terenurile înregistrate în registrul agricol la „altă categorie de folosință”, indiferent de suprafață, impozitul se va stabili prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare tipului de teren (arabil, pășune, livadă, etc.), acest rezultat urmând a se înmulți cu coeficientul de corecție aplicabil în funcție de rangul localității.

Citește și: Hackerii au dat LOVITURA: Au furat următorul film din seria Pirații din Caraibe / VIDEO

Previzibilitatea și claritatea normelor sunt cerințe generale ale elaborării actelor normative, care își găsesc o consacrare specială în materie fiscală. Astfel, asigurarea predictibilității impunerii, principiu de bază în materie ce urmărește o conduită fiscală responsabilă, este expres înscris în Codul fiscal. În acest sens, art. 4 din Codul fiscal statuează că intervențiile legislative asupra Codului fiscal intră în vigoare într-un termen de minimum 6 luni de la publicarea acestora în Monitorul Oficial. Totodată, necesitatea unui termen precis stabilit pentru fiecare plătitor, pentru ca acesta să poată urmări și înțelege sarcina fiscală ce îi revine, este ridicată la rang de principiu al fiscalității, prin dispozițiile art. 3 lit. b) din Codul fiscal.

În opinia noastră, legea transmisă la promulgare nu îndeplinește nici cerințele stabilite de normele generale de tehnică legislativă privind claritatea și previzibilitatea prevăzute de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, și nici pe cele speciale înscrise în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prin urmare, pentru a înlătura orice echivoc în aplicare, considerăm că este necesar ca în conținutul legii transmise la promulgare să fie stabilit momentul intrării ei în vigoare.

Citește și: INCREDIBIL O școală celebră le va permite băieților să poarte FUSTE, la ore

Având în vedere faptul că, prin efectele sale, soluția legislativă conduce la diminuarea veniturilor locale provenite din impozite datorate cu titlu de impozit pentru terenuri cu construcții, este necesar ca, în acord cu prevederile art. 14 alin. (5) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice, să se precizeze în conținutul normativ al acesteia și sursele de acoperire a diminuării veniturilor bugetare aferente exercițiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea art. 465 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS - WERNER IOHANNIS

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.