Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Klaus Iohannis anunță poziția oficială a României față de 'Europa cu două viteze'

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, înainte de a pleca la Consiliul European de la Bruxelles, poziția oficială a României în privința scenariului ”Europa cu două viteze”. Iohannis a spus că România nu va fi de acord cu acest scenariu și va susține acest lucru în fața liderilor europeni.

Nicolae Văcăroiu pregătește lovitura decisivă pentru 'Sistem' (presă)

”Astăzi și mâine voi participa la Bruxelles la Consiliul European (...) Mâine va avea loc o sesiune a Consiliului în format 27, adică fără Marea Britanie, unde vom discuta informal despre viitorul UE.

Această temă a viitorului UE a generat un interes firesc în rândul opiniei publice atât de la noi, cât și din restul țărilor. Fac încă o dată precizarea că suntem la începutul fazei de dezbatere. Nu suntem în faza de decizie și nici nu putem fi siguri că vom alege unul dintre aceste scenarii. S-ar putea ca pe parcursul discuțiilor să apară un alt scenariu care va fi mai favorabil, mai fezabil. Primele concluzii vor fi agreate în Consiliul de la Roma, care va avea loc în decembrie. În 2019, se dorește finalizarea acestui proces, înainte de alegerile pentru Parlamentul European și înainte de a alege o nouă Comisie Europeană.

Poziția noastră este bine cunosctuă. Am avut această poziție încă de la început. Noi credem într-o UE puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună, toți cei 27 de membri. Din aceste considerente nu am fost de acord cu variante precum Europa cu două viteze sau Europa cercurilor concentrice. Acest lucru va fi prezentat în continuare atât de mine, ca poziție oficială a României, cât și de ceilalți participanți la dezbatere”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele admite faptul că nu toate țările europene reușesc un ritm de dezvoltare la fel de rapid, dar consideră că acesta nu este un criteriu pentru a împărți Europa în două.

”Este foarte adevărat că şi în prezent putem să constatăm că nu toată lumea se mişcă cu aceeaşi viteză. Faptul că avem UE cu mai multe viteze este o constatare facilă. Dar asta nu înseamnă că aşa vrem să fie şi pe viitor. Trebuie să ne gândim ce va fi peste 10 ani, peste 50 de ani şi să construim conceptul nostru astfel încât să tindem spre o Uniune puternică, nu o Uniune slabă. S-a vehiculat că ţările care pot mai mult să facă mai mult. Avem dosare la care se lucrează aşa în prezent: zona euro şi zona Schengen. Dar aceste dosare sunt deschise pentru toată lumea. Cei care nu au ajuns încă acolo trebuie să lucreze că să ajungă tot acolo. Important este să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste. Ar fi total contraproductiv dacă UE ar acceptă proiecte accesibile doar unor membri. Asta ar însemna UE cu mai multe viteze şi acest lucru în niciun caz nu ni-l dorim”, a mai declarat Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.