Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, ATAC INDIRECT la Victor Ponta: Este județul cel mai văduvit

klaus iohannis

Atac indirect la Victor Ponta, deputat de Gorj. Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul unei dezbateri, la Târgu Jiu, că județul Gorj este „cel mai văduvit județ”. „Cum s-a ajuns aici? Cum se face ca un județ cu un asemenea potențial a pierdut 15% din oameni în ultimii 10 ani. Cum se face că acest potențial nu a fost valorificat?”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat,de asemenea, că modul în care se face administraţie publică în România trebuie să se schimbe, fiind nevoie de viziune pentru ca problemele să fie rezolvate, nu să se "cronicizeze" şi a explicat că soluţiile stau inclusiv în deschiderea către societatea civilă.

Explicația acestei diferențe ar trebui căutată, cred eu, în explorarea performanței administrative de-a lungul anilor și în adecvarea viziunii politice a elitelor colectivității. (...) Cred că este momentul unei schimbări de paradigmă în administrație. Comunitățile locale au nevoie de un alt mod de a face administrație: trasparent, eficient, responsabil, cu respectarea legii, cu preocupare pentru cetățean, nu pentru câștigul propriu sau pentru câștigul unui partid politic.

Dezvoltarea unei comunități nu poate exista în absența unei relații corecte între cetățeni și instituții. Cetățenii sunt cei mai importanți aliați, cei mai onești și de încredere, pentru că este comunitatea lor. Transparența administrației publice locale, a serviciilor publice județene și deschiderea pentru dialogul cu societatea civilă sunt primii indicatori ai bunelor intenții în guvernarea comunității și prima șansă de pre-dezvoltare”, a mai afirmat președintele României.

Președintele Klaus Iohannis se află cu premierul Dacian Cioloș, vineri, la Târgu Jiu.

_____

Discursul integral:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 28 octombrie a.c., la Târgu Jiu, o alocuțiune în cadrul dezbaterii pe tema „România puternică: viziune politică și servicii publice în slujba cetățeanului.”

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:

„Bună seara!
Domnule Prefect,
Domnule Preşedinte al Consiliului judeţean,
Domnule Primar,
Doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc pentru primire și pentru că ați acceptat organizarea acestei dezbateri! Pentru mine, a fost foarte important să vă întâlnesc. Salut faptul că sunt în sală reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, profesori, medici, membri ai organizațiilor neguvernamentale, cu alte cuvinte, o parte din acei oameni care pot influența ori schimba destinul unei comunități, acestei comunități, din Târgu Jiu.

Aș porni de la titlul generic sub care se desfășoară această dezbatere. România va fi puternică atunci când fiecare din regiunile și fiecare județ vor fi puternice prin prosperitate, servicii publice de calitate și oportunități pentru cetățeni.

Am avut astăzi plăcerea să vizitez în județul dumneavoastră locuri încărcate de istorie și simbolistică și am întâlnit oameni minunați. Am fost la început aici, în Târgu Jiu, la Coloana Infinitului, unde am participat la o manifestare foarte frumoasă, dedicată eroilor care au apărat orașul acum o sută de ani, au apărat România. Pe urmă, am vizitat Tismana, loc binecuvântat. Am făcut o escală la Hobița, la casa părintească a lui Brâncuși, și, iată, am revenit aici, în Târgu Jiu, și, împreună cu domnul Primar, am făcut o scurtă, dar foarte frumoasă plimbare prin cel mai frumos parc, cel mai renumit parc.

Gorjul este un loc excepţional al României, în măsura în care identitatea sa şi istoria l-au plasat în prim planul dezvoltării, prima dată a Ţării Româneşti, pe urmă a României Mari. România nu-și poate onora trecutul, tradiția și cultura fără a se raporta la gorjeni.

Judeţul Gorj este exemplul foarte bun al unei zone ce dispune de resurse diverse şi bogate, naturale şi umane. Lor li se adaugă resurse identitare excepţionale, de la determinarea şi hărnicia locuitorilor, până la faptul că Gorjul este depozitarul unor valori spirituale de recunoaștere universală.

În ciuda argumentelor de mai sus, cărora li se adaugă în ultimii ani un set important de investiții cu fonduri guvernamentale și europene, calitatea vieţii locuitorilor acestei părţi a Olteniei este însă departe de marele său potenţial şi de aşteptările oamenilor.

Ne putem uita la fiecare domeniu în parte.

Gorjul este, în pofida resurselor sale, un judeţ ocolit de investiţii străine şi cu un trend negativ al profitabilităţii firmelor.

Iar printre cauze se află și infrastructura. Înțeleg că Gorjul are cea mai lungă rețea de drumuri naționale pietruite din țară, peste un sfert dintre drumurile din județ.

Din punctul de vedere al investiției în infrastructura școlară și universitară, Gorjul se află peste media pe țară, dar nu și din punctul de vedere al performanței la examenele naționale, Bacalaureat și Evaluarea Națională.

Fără performanță în educație nu există viitor. Iar fără un management școlar și universitar modern, care să imprime cultura integrității și meritocrația, nu există performanță. Și cel mai bun mod de a asigura această cultură este ca liderii comunității școlare și universitare să dea ei înșiși un exemplu de succes și de moralitate.

La fel și în domeniul sănătății. Investiții s-au făcut, dar din ce în ce mai puțini specialiști aleg să rămână aici, iar la concursurile pentru posturi nu prea se prezintă medici.

Exemplele pot continua. Întrebarea este cum s-a ajuns aici. Cum se face că un județ cu atâta potențial a pierdut peste 15% din oameni în ultimii 10 ani? Cum se face că acest potențial nu a fost valorificat?

Explicaţia acestei diferenţe ar trebui căutată, cred eu, în explorarea performanţei administrative de-a lungul anilor şi în adecvarea viziunii politice a elitelor colectivităţilor.

În sală vă aflaţi autorităţi publice, conducători de servicii deconcentrate, manageri de instituţii publice, în fond cei care influenţează în cel mai înalt grad, mai mult decât Guvernul, viaţa comunității locale.

Doamnelor și domnilor,

Cred că este momentul unei schimbări de paradigmă în administrație. Comunitățile locale au nevoie de un alt mod de a face administrație - transparent, eficient, responsabil, cu respectarea legii, cu preocupare pentru cetățean, nu pentru câștigul propriu sau pentru câștigul unui partid politic.

Dezvoltarea unei comunităţi nu poate exista în absența unei relații corecte între cetățeni și instituții. Cetățenii sunt cei mai importanți aliați, cei mai onești și de încredere, pentru că este comunitatea lor.

Transparența în funcționarea administrației locale, a serviciilor publice județene și deschiderea pentru dialogul cu societatea civilă sunt primii indicatori ai bunelor intenții în guvernarea comunității și prima șansă către dezvoltare. Dar acestora trebuie să li se mai adauge un aspect esențial: eficiența activității serviciilor publice.

Societatea s-a schimbat în ultimii ani. Cetățenii sunt azi mult mai atenți la performanțele celor care le conduc instituțiile publice, își cunosc mult mai bine drepturile și obligațiile. Au devenit din ce în ce mai dornici și mai capabili să-și comunice doleanțele și propunerile care privesc bunul mers al comunității lor. Se implică din ce în ce mai des în deciziile care le afectează viața.

Cred că cetățenii îşi doresc, din partea celor care au roluri de decizie, profesionalism, integritate, onestitate, cheltuirea eficientă şi cu bun simț a resurselor.

Este nevoie de o viziune nouă și adaptată realităților, astfel încât problemele să nu se cronicizeze, ci să se rezolve. Este nevoie de cheltuirea corectă, dar și cu folos a fondurilor - de orice fel, inclusiv fondurile europene - dacă ne dorim dezvoltare și prosperitate. Acestea trebuie să aducă rezultate vizibile în calitatea vieții oamenilor.

Sunt convins că toate acestea sunt posibile în administraţie cu eforturi destul de mici, dar cu multă, multă bunăvoință și bună-credință.

Doamnelor și domnilor,

Efortul de schimbare şi de modernizare în administrație se bazează substanţial pe exemple de bună practică şi pe exemplul personal. Este un demers care implică puține resurse, dar multă voinţă.

Vă invit să reflectați cu sinceritate și responsabilitate asupra acestor chestiuni. Aștept punctele dumneavoastră de vedere despre modul în care puteți să creșteți performanța în administrație și să ridicați acest județ, pe măsura potențialului și așteptărilor oamenilor.

Personal, m-aș bucura foarte mult dacă această discuție ar fi una dinamică. Dar și mai mult m-aș bucura să revin peste un an, sau doi, sau trei, și să văd că lucrurile se mișcă tot mai bine. Nu degeaba, dragii mei, am venit astăzi aici, în Târgu Jiu, și în Județul Gorj.

Sunteți un județ binecuvântat de Dumnezeu. Aveți oameni harnici, aveți resurse naturale cum puțini au, aveți atâtea simboluri ale românismului, aveți atâția eroi. Nu se poate să nu aveți un viitor pe măsură!

Pentru asta am venit. Să vă încurajez, să construim împreună acest viitor. Mulțumesc!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.