Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, bezele pentru UDMR

iohannis predoiu

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, spune vineri, intr-un amplu mesaj adresat UDMR, ca liderii acestui partid trebuie sa fie implicati in deciziile care se iau in Guvern.

„Congresul din acest an marchează un moment special pentru Uniunea Democrată Maghiară din România și, implicit, pentru comunitatea maghiară. În ianuarie UDMR a împlinit 25 de ani de existenţă.  Vă rog să primiți, în acest context, urările mele de felicitare pentru întreaga activitate a Uniunii, pentru eforturile sale de a promova în mod constant valori și principii democratice și europene, pentru deschiderea permanentă către cooperare și dialog. Modelul de comportament politic asumat și promovat de liderii UDMR încă de la înființare a permis stabilirea unui parteneriat real cu reprezentanții majorității și a generat exemple de bună practică, recunoscute la nivel internațional, în relația între majoritate și toate minoritățile naționale din România.

Rolul jucat de UDMR și de liderii săi politici de-a lungul anilor pe scena politică românească depășește cadrul reprezentării intereselor comunității maghiare. Aportul crucial a fost şi continuă să fie consacrarea dialogului instituțional – fie la nivel guvernamental și parlamentar, fie la cel al administrației locale – pentru exprimarea dezideratelor și pentru găsirea soluțiilor la problemele minorităților naționale. UDMR a reprezentat în acest mod un factor de echilibru și stabilitate esențial pentru consolidarea democratică a sistemului politic românesc, marcat de tensiunile și riscurile inerente unei societăți multietnice. 

Modelul consacrat în acești 25 de ani trebuie urmat și în continuare. El este parte esențială a viziunii pe care o au cetățenii României despre viitorul ţării lor și, în mod egal, a viziunii mele privind statul român și mandatul pe care mi l-am asumat în calitate de Președinte. Dialogul, cooperarea, deschiderea, echilibrul, seriozitatea, integritatea, respectul sunt valorile pe care cetățenii le-au reiterat ferm în mesajul adresat întregii clase politice după cei 25 de ani de experiență democratică.

Chiar dacă avem un model de succes, mai sunt multe de făcut. Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităților naționale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar și nevoia de garanții mai bune pentru protejarea și promovarea identității lor naționale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreaga societate și clasa politică în ansamblul ei. 

Schimbarea dorită de cetățenii României a început să fie înțeleasă de liderii politici, dar este nevoie de eforturi constante și determinare pe termen lung. 

Creșterea calității reprezentării politice a cetățenilor – fie că vorbim de etnici români, de etnici maghiari sau de cetăţeni de altă etnie – depinde foarte mult de compoziția viitoarei clase politice. Partidele politice - şi includ aici şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, chiar dacă formal nu este un partid politic - au o responsabilitate crucială în acest sens. Trebuie să ne asumăm în mod colectiv faptul că au existat derapaje instituţionale, că s-a produs o deteriorare a culturii politice democratice, în special datorită faptului că mulţi aleşi nu au fost preocupaţi de binele comunităţii sau al ţării şi au folosit funcţia publică pentru interese personale. 

Putem creşte integritatea în politica românească dacă selectăm și promovăm oameni care nu sunt corupți sau coruptibili, care nu utilizează politica pentru a se îmbogăţi, ci pentru a aduce efectiv o contribuție la binele comunității. Iar o contribuție utilă și reală poate veni doar din partea unor profesioniști, a unor specialiști de bună calitate, recunoscuți în mediile lor ocupaţionale. Scrutinele din 2016 vor fi un prim test în acest sens, un test care – din acest punct de vedere - trebuie pregătit temeinic şi din vreme. Mesajul meu este același pentru liderii tuturor partidelor sau formaţiunilor care aspiră să îşi trimită reprezentanţi în parlament, în consiliile locale sau judeţene sau să conducă guverne, ministere, sau autorităţi publice centrale sau locale.

Capacitatea de a defini și de a pune în practică viziuni care să mobilizeze întreaga societate, care să antreneze comunități întregi în proiecte de anvergură pentru statul român, este indisolubil legată de calitatea liderilor politici, a culturii și modelelor politice promovate. Societatea și statul român au nevoie de contribuția liderilor comunității maghiare la acest proces de schimbare pe care îl parcurgem în prezent, dar și la proiectele pe care le avem pe termen lung. Calitatea umană şi profesională a reprezentanţilor UDMR poate constitui o bună garanţie că UDMR va continua să joace un rol important pe scena politică românească şi în următoarele decenii. 

Stimaţi invitaţi, stimaţi delegaţi,

În calitate de Președinte al României, mi-am asumat promovarea și dezbaterea unor teme majore pentru dezvoltarea și modernizarea statului român, care vor necesita un consens larg pentru a deveni realitate. Este vorba despre educație și sănătate, economie, măsuri sociale și infrastructură, despre reforma instituțională și administrativă, domenii care privesc în mod egal și doleanțe ale comunității maghiare. 

Spre exemplu, am susţinut reluarea dezbaterilor despre descentralizare și regionalizare, ca parte a unei necesare discuţii privind arhitectura statului român și organizarea sa administrativ-teritorială. Experiența pe care am acumulat-o în administrația locală îmi oferă o perspectivă realistă asupra complexității acestor procese, și asupra multiplelor implicații ale lor - de la cele strict administrative sau socio-economice, la cele culturale și identitare. 

Subliniez, așadar, câteva elemente pe care le consider esențiale aici. Trebuie antrenaţi un număr cât mai mare de experți, reprezentanți ai societății civile, ai comunităților locale, pentru a defini o viziune care să se bucure de o cât mai largă susținere. Dialogul și construcția pas cu pas împreună cu liderii politici ai majorității reprezintă singura soluție viabilă. Doar așa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută în spaţiul public despre autonomie. 

Subiectele sensibile în relațiile dintre majoritate și minoritate pot fi abordate doar pe calea dialogului, chiar dacă eforturile necesare par uneori enorme şi distanţa dintre cele două părţi insurmontabilă. Atât respectarea sau extinderea drepturilor minorităților, cât și decizii majore precum conturul regiunilor pot fi obţinute şi consolidate doar deschizând și menținând canale de comunicare cu toate partidele politice care au un cuvânt de spus în politica românească. 

Principala provocare este identificarea acelor formule de dialog și mecanisme de cooperare care să perpetueze relațiile funcționale stabilite până în prezent între majoritate și minoritate, să mențină liderii politici ai minorităților integrați în sfera civică și politică națională, dar și implicați în procesele de consultare și decizionale la nivel guvernamental.

Închei, exprimându-mi speranța că UDMR și liderii săi, dar mai ales tânăra generație de membri ai formațiunii, vor urma modele de bune practici consacrate în politica românească până în prezent, găsind resursele necesare reprezentării intereselor comunității maghiare indiferent de provocările pe care le poate aduce viitorul. Am încredere, de asemenea, că vor continua să fie parte în toate proiectele de anvergură națională ale statului român”, a fost mesajul lui Iohannis cu prilejul celui de-al XII-lea Congres al UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.