Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis critică Avocatul Poporului la împlinirea a 20 de ani: 'Sunt NEGLIJATE evoluțiile din zona drepturilor și libertăților'

Inquam Photos / Octav Ganea
Iohannis Ciorbea intalnire

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că, deşi zona drepturilor şi libertăţilor este vie, în continuă schimbare şi în pas cu dezvoltarea societăţii, multe din evoluţiile din acest domeniu sunt fie neglijate sau chiar contrate, fie traduse cu întârziere în norme juridice.

"Avocatul Poporului poate fi şi la acest nivel un aliat al intereselor cetăţenilor în negocierea cu autorităţile publice în spiritul progresului şi al corectei reprezentări", a susţinut şeful statului într-un mesaj citit, joi, de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la fondarea instituţiei, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

Citește și: Atenție mare! Se schimbă legea energiei termice – la ce veți fi obligați

Iohannis apreciază în mesajul său că o democraţie nu este funcţională şi că statul de drept nu există fără respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, scrie agerpres.ro.

"Independenţa şi corecta funcţionare a autorităţilor cu atribuţii în promovarea şi apărarea drepturilor omului sunt cerinţe esenţiale care trebuie îndeplinite pentru ca progresele aşteptate de cetăţeni să devină realitate. Rezoluţia Adunării Generale a ONU din 20 decembrie 1993 cu privire la statutul instituţiilor naţionale din domeniul protecţiei drepturilor omului rămâne principalul reper în acest sens", afirmă preşedintele.

Citește și: Surpriză! Unde lucrează soția lui Mirel Palada și ce suma încasează lunar

În opinia sa, punerea binelui public deasupra oricăror alte interese şi garanţia că nu sunt încălcate principii de bază ale democraţiei care, implicit, afectează drepturile şi libertăţile civice - acestea sunt mai mult decât simple obligaţii legale şi reprezintă "o datorie de onoare pentru Avocatul Poporului".

"România are nevoie de o justiţie puternică şi de instituţii responsabile. O ţară cu autorităţi decuplate de cetăţean, cu o justiţie în care oamenii şi-au pierdut încrederea nu poate spera la un progres veritabil. Parteneriatul real între cetăţeni şi Avocatul Poporului, exercitarea cu echidistanţă a rolului său constituţional sunt elemente care întăresc inclusiv încrederea în sistemul de justiţie, un pilon esenţial de interacţiune stat - cetăţean", se mai arată în mesajul lui Klaus Iohannis.

Citește și: Decizie istorică: ce a hotărât Curtea de Justiție a UE în cazul unui împrumut în franci elvețieni din România . .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.