Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis face apel la SOCIETATEA CIVILĂ: 'E nevoie de o IMPLICARE civică MAXIMĂ' / VIDEO

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis le cere românilor să își facă auzită vocea față de atacurile din ultima perioadă la adresa justiției. Iohannis nu vrea proteste stradale, ci o implicare civică maximă din partea celor care-și doresc un stat de drept.

”Personal m-am exprimat faţă de această intenţie a aşa-zisei reforme a legilor Justiţiei şi mi-am exprimat clar opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate şi abordările greşite. (...) Sunt foarte multe puncte pe care trebuie să le analizeze cei vizaţi direct, ţin de organizarea Justiţiei, dar două lucruri mă îngrijorează foarte mult - faptul că preşedintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-şefi mi se pare o greşeală fundamentală, fiindcă doar prin prezenţa preşedintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupţie consistentă, recunoscută nu numai european, ci în plan mondial şi preşedintele este, şi nu vorbesc doar de persoana lui Klaus Iohannis, ci de preşedintele României, este garantul că lupta anticorupţie nu este subjugată politic.

Citește și: Toți angajații sunt vizați! Cum se vor calcula salariile din 2018 și ce salarii ar putea să scadă

A doua chestiune care se regăseşte în aşa-zisa reformă a Justiţiei şi care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecţia Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, care conform Constituţiei garantează independenţa Justiţiei, şi să fie subordonată Ministerului Justiţiei, care este un organism eminamente politic şi faptul că actualul ministru nu este membru de partid nu schimbă nimic. În principiu, Guvernul este unul politic, format din politicieni şi subordonarea Inspecţiei Judiciare unui ministru evident aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra Inspecţiei Judiciare. Noi am mai cerut opinii de la Comisia de la Veneția, dar e consultativă. Problemele trebuie să le rezolvăm tot noi.

Citește și: Vestea care va bucura milioane de șoferi: Ce ordonanță a aprobat, astăzi, Senatul

Nu putem să nu constatăm că de la alegerile parlamentare încoace un număr impresionat de politicieni influenţi se ocupă cu a ataca Justiţia, procurorii, procedurile din Justiţie, inducând în populaţie impresia că Justiţia nu funcţionează. Cu siguranţă, s-a putut constata foarte uşor că mai mulţi din aceşti politicieni influenţi sunt fie condamnaţi penal, fie sunt în curs de a fi judecaţi penal, fie sunt urmăriţi penal. (...) Înainte de alegeri am atras atenţia în repetate rânduri alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic le-am numit penali, să ajungă în conducerea statului, fiindcă automat ar apărea o presiune imensă asupra Justiţiei. Iată că acest lucru s-a întâmplat. De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toţi cei care doresc o Românie stat de drept şi care doresc o Justiţie independentă să se anunţe şi să-şi spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergenţe majore, dar o societate sănătoasă - şi eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România - este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează în definitiv pe toţi.Nu doresc tăcere și adoptarea legilor în parlament de o majoritate care nu știm ce va decide.”, a spus Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. De aceea, este mare nevoie de foarte multă atenţie, de dezbatere publică.

Citește și: Veste bună pentru iubitorii Coca-Cola! Ce aromă interesantă a lansat producătorul

..

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.