Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis l-a invitat pe secretarul general al ONU să viziteze România

Time
Antonio Guterres

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pe care l-a invitat să viziteze România. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la întrevederea cu Antonio Guterres, şeful statului a evidenţiat implicarea României în susţinerea procesului demarat de secretarul general al ONU privind eficientizarea şi reformarea organizaţiei astfel încât aceasta să acţioneze de o manieră mai promptă şi eficientă pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă comunitatea internaţională.

"Preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de susţinere a misiunilor ONU de menţinere a păcii. Preşedintele României a prezentat, de asemenea, argumentele candidaturii României pentru un nou mandat la Consiliul de Securitate ONU. Şeful statului a adresat secretarului general ONU invitaţia de a vizita România, primită cu deschidere şi plăcere de înaltul oficial ONU, care a rememorat vizitele anterioare în ţara noastră", se arată în comunicat.

Secretarul general al ONU a arătat că recunoaşte rolul României în regiune şi la nivel global, ca pilon de ordine şi stabilitate şi a menţionat caracterul exemplar al cooperării ONU cu România, ca stat care susţine valorile multilateralismului şi cooperării internaţionale, menţionând inclusiv exemplul Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi, creat de România cu UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, primul de acest fel din lume, care funcţionează încă din 2008 şi pe care l-a vizitat în 2009 în calitatea anterioară de înalt comisar ONU pentru refugiaţi. Secretarul general a apreciat conduita României în regiune, fiind discutate pe scurt situaţia din Ucraina, dosarul transnistrean, situaţia din Balcanii de Vest.

Cei doi înalţi oficiali au stabilit să rămână permanent în contact pentru avansarea temelor de pe agenda ONU. Şeful statului a avut miercuri o întrevedere şi cu premierul moldovean, Pavel Filip, în contextul participării la segmentul înalt al celei de a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Cei doi au avut un schimb de vederi asupra stadiului şi perspectivelor de dezvoltare a cooperării bilaterale, cu accent pe realizarea proiectelor de interconectare în domeniul energetic şi al infrastructurii, asupra evoluţiilor de securitate din regiune.

"Preşedintele României a evidenţiat sprijinul ţării noastre pentru parcursul european al Republicii Moldova, subliniind importanţa continuării procesului de reforme, pe baza angajamentului sincer şi concret al Guvernului Republicii Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că această asistenţă a României este acordată instituţional, nu pentru anumiţi politicieni", precizează Administraţia Prezidenţială.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a încurajat accelerarea ritmului de reformă în domenii apte să aducă îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova, dar şi o mai bună comunicare a rezultatelor în acest sens. Şeful statului a încurajat valorificarea oportunităţilor oferite de cooperarea cu NATO, cu accent pe consolidarea propriilor capacităţi de apărare ale Republicii Moldova, în limitele unui nivel de ambiţie stabilit de autorităţile de la Chişinău.

Premierul Filip i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat de statul român pentru procesul de reforme din Republica Moldova şi pentru asistenţa pentru interconectarea fizică, prin România, la spaţiul european şi a exprimat angajamentul ferm al Guvernului de la Chişinău pentru continuarea procesului de reforme în spirit european, conform Agerpres. Cei doi înalţi oficiali au discutat de asemenea despre evoluţiile privind dosarul transnistrean, precum şi despre perspectivele Parteneriatului Estic (PaE), în pregătirea Summitului PaE din luna noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.