Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, la Reuniunea Șefilor de Stat și de Guvern ai statelor membre NATO de la Bruxelles

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, va participa joi, 25 mai a.c., la Reuniunea Șefilor de Stat și de Guvern ai statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Obiectivul acestei Reuniuni este de a reafirma valorile fundamentale ale Alianței, precum și unitatea, solidaritatea, coeziunea statelor membre, cât și soliditatea relației transatlantice.

De asemenea, Președintele României va participa, alături de ceilalți Șefi de Stat și de Guvern la o serie de momente cu încărcătură simbolică: preluarea de către NATO a noului său sediu, care semnifică angajamentul pe termen lung al Aliaților față de organizație, și la inaugurarea monumentelor dedicate Articolului 5 și Zidului Berlinului.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis va lua parte la dineul de lucru al Șefilor de Stat și de Guvern, prilej cu care va evidenția aspectele care fac din țara noastră un aliat predictibil, serios și responsabil.

Astfel, Președintele României va sublinia că țara noastră este un contributor consistent la prezența aliată înaintată în flancul estic al NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a Alianței.

În acest sens, în mai puțin de un an de la adoptarea deciziilor Summitului NATO de la Varșovia, România a înregistrat progrese semnificative la nivel național, relevante și în contextul Reuniunii la nivel înalt din 25 mai. Dintre acestea pot fi menționate, printre altele: progresele în ce privește încadrarea și operaționalizarea brigăzii multinaționale de la Craiova, cu participarea militarilor din alte state membre NATO; planificarea de exerciții multinaționale de amploare în țara noastră și în regiune în cursul acestui an; sporirea prezenței navale NATO în Marea Neagră, conform deciziei adoptate la reuniunea miniștrilor apărării NATO din luna februarie a acestui an; obținerea unei prezențe aeriene aliate consistente pe teritoriul României. De asemenea, 120 de militari români participă la prezența înaintată a NATO din Polonia, în cadrul structurii conduse de SUA.

Președintele Klaus Iohannis va reitera, totodată, importanța și soliditatea relației transatlantice, în contextul menținerii angajamentului ferm al SUA față de NATO. Alocarea de către România a 2% din PIB pentru apărare consolidează profilul țării noastre la nivel aliat, cadru în care este important ca sumele alocate să fie efectiv cheltuite în 2017. Încă de la începutul mandatului său, Președintele României a promovat și a susținut consensul politic național pentru alocarea a 2% sectorului apărării, care începe să se materializeze din acest an.

La reuniunea de la Bruxelles, Președintele Klaus Iohannis va susține creșterea rolului NATO în combaterea terorismului, în domenii în care poate aduce valoare adăugată. România participă, de altfel, la eforturile aliate și internaționale de combatere a terorismului prin participarea militarilor români la misiunea NATO din Afganistan și, începând cu acest an, prin consilierea oferită forțelor de securitate din Irak.

Președintele României va reafirma, de asemenea, importanța consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO în flancul estic, conform angajamentului aliat asumat la Summitul de anul trecut, și va reitera necesitatea abordării unitare și coerente a întregului flanc estic, pentru creșterea eficienței măsurilor de descurajare ale NATO.

Președintele Klaus Iohannis va pleda și pentru menținerea unității de acțiune aliate față de Rusia și va susține promovarea unei abordări cuprinzătoare și echilibrate geografic a politicii NATO de proiectare a stabilității, atât pe direcția sudică, cât și pe cea estică, având în vedere necesitatea menținerii în atenția aliată a vecinătății estice și, implicit, a sprijinului pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

În marja Reuniunii, Președintele României va avea o întâlnire bilaterală cu Președintele Poloniei, domnul Andrzej Duda. Cei doi înalți oficiali vor discuta despre întărirea Parteneriatului Strategic bilateral și despre acțiunea comună în cadrul Alianței și în regiune.

Reuniunea NATO de anul acesta vine în convergență cu obiectivele României de întărire a solidarității aliate, de abordare cuprinzătoare și integrată a securității euroatlantice și de reafirmare a importanței legăturii transatlantice pentru securitatea noastră. De asemenea, corespunde priorităților de politică externă și de securitate ale României privind consolidarea profilului nostru în NATO și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.