Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, la Varșovia: 'UE are nevoie de SUA şi Statele Unite au nevoie de UE'

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că legătura transatlantică este vitală, context în care a subliniat că România este un susţinător activ şi angajat al acesteia. 

"România va continua să fie un susţinător activ şi angajat al legăturii transatlantice, care este vitală, deoarece reprezintă însăşi coloana vertebrală a civilizaţiei noastre occidentale. Trebuie să lucrăm împreună pentru a o face mai puternică. Cred că avem o recunoaştere comună a faptului că UE are nevoie de SUA şi Statele Unite au nevoie de UE", a afirmat Iohannis, la prima sesiune a Summitului "Iniţiativei celor Trei Mări" de la Varşovia. 

Iohannis a arătat că prezenţa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, în Europa Centrală şi de Est este foarte apreciată şi reprezintă o dovadă clară a angajamentului SUA pentru securitatea şi prosperitatea acestei regiuni şi a întregii Europe. 

"Prezenţa preşedintelui SUA aici este în aceeaşi măsură o dovadă a unui angajament sporit al SUA pentru extinderea legăturilor economice cu partenerii săi europeni, cu scopul de a atinge prosperitatea noastră comună", a spus şeful statului, potrivit agerpres.ro

El a amintit de vizita sa de luna trecută în Statele Unite ale Americii. "Sunt ferm convins că, după întâlnirea noastră, relaţia noastră bilaterală este mai puternică decât oricând şi sper că a arătat că vă puteţi baza întotdeauna pe România ca fiind unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO ai SUA şi ca un partener activ şi angajat'', a menţionat Iohannis. 

Preşedintele Iohannis a subliniat că România este, de asemenea, un "susţinător ferm al unităţii în cadrul unei UE reînnoite, care trebuie să meargă mână în mână cu unitatea transatlantică". 

El a amintit că luna trecută s-au împlinit 70 de ani de la lansarea Planului Marshall, context în care a punctat că sprijinul SUA pentru Europa Centrală şi de Est în domenii precum investiţiile este extrem de important. 

"Vremurile s-au schimbat, dar spiritul ei trebuie să fie amintit şi prezervat. Eficienţa economică şi bunăstarea cetăţenilor noştri rămân, aşa cum au fost invocate de George Marshall, premise de stabilitate politică şi pace. Astăzi, toţi ar trebui să găsim inspiraţie în aceste momente cruciale. Regiunea noastră şi cetăţenii noştri pot profita de creşterea competitivităţii şi a conectivităţii noastre, de la dezvoltarea unei mai bune culturi a cooperării, în scopul de a îndeplini potenţialul nostru economic. În acest context, sprijinul SUA pentru Europa Centrală şi de Est - prin investiţii, tehnologie, know-how - rămâne extrem de important", a conchis Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.