Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, lovitură pentru parlamentari: Decizia luată de președinte

iohannis parlament

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis miercuri, 20 iulie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

Vă prezentăm textul integral al cererii:

București, 20 iulie 2016

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012

Citește și: Acesta e cel mai mare cimitir din lume / VIDEO

Legea pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 instituie măsuri legislative ce vizează producătorii de energie electrică. În opinia noastră, unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare și, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare.

Astfel, prin modificarea art. 28 lit. f) - articolul unic punctul 3 din legea transmisă la promulgare - se prevede obligația producătorilor de a menține rezerva de combustibil la un nivel suficient, sau, după caz, o rezervă suficientă de apă, pentru îndeplinirea obligațiilor de producție și furnizare continuă a energiei electrice, care se remunerează conform cu reglementările în vigoare. Din redactarea acestei normei nu rezultă însă cu certitudine că producătorii au și obligația de a menține rezerve suficiente de combustibil pentru asigurarea siguranței Sistemului Energetic Național. Neclaritatea normei cu privire la existența acestei obligații ar putea pune în pericol continuitatea furnizării energiei electrice, în mod special în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme. O reanalizare și clarificare a normei menționate este cu atât mai necesară cu cât Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, în actuala formă, se referă nu numai la obligațiile asumate prin contracte, ci și la cele de pe piața de echilibrare.

Citește și: STUDIU Multivitaminele în timpul sarcinii sunt inutile

Prin introducerea alin. (3) la art. 29 - articolul unic punctul 4 din legea transmisă la promulgare - se permite producătorilor să perfecteze contracte cu alți producători și să realizeze un mixt energetic, pentru a oferta pe piața internă sau la export energia electrică, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 123/2012, precum și cu celelalte prevederi în vigoare. Prin faptul că nu se precizează condițiile minime privind structura mixtului energetic sau criteriile ce ar trebui îndeplinite de către acești producători, noile prevederi permit operatorilor să perfecteze înțelegeri cu diverși alți producători, ceea ce ar putea fi interpretat ca fiind în contradicție cu dispozițiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, conform cărora tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu. În acest context, modificarea propusă la art. 29 poate fi de natură să afecteze competiția pe piață, acest lucru fiind în detrimentul consumatorului și al accesului cât mai avantajos al acestuia la piața de energie.

Totodată, apreciem oportună reanalizarea dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, în ansamblul ei, și în raport de legislația europeană în domeniul energiei electrice.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

Citește și: Gonoreea va deveni rezistentă la orice antibiotic: Nu mai poate fi tratată

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.