Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despre mitul „Klaus Iohannis, vândut străinilor”

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis Inquam Photos

Se spune despre președintele României că este vândut străinilor și că stă cu capul plecat în fața liderilor UE. Primul episod de mare impact pe plan extern a fost reprezentat de negocierile cu Canada privind ridicarea vizelor. Atunci, România a reușit să-și mențină pretențiile ridicate și să-și îndeplinească obiectivul. La 1 decembrie 2017, vizele canadiene pentru români vor fi complet eliminate, cu o etapă intermediară pentru anumite categorii de turiști la 1 mai 2017.

Despre performanțele reprezentanților României în aceste negocieri a vorbit chiar un europarlamentar PSD, Sorin Moisă. Acesta a amintit episodul întâmplat în luna octombrie, când premierul bulgar a anunțat public că, în urma unei convorbiri telefonice cu Justin Trudeau, Bulgaria a obținut ridicarea vizelor canadiene la 1 mai 2018.

DNA cere arestarea unui fost baron liberal

„O parte din presa românească a decretat rapid: 'Bulgaria, da, România nu'. Încă o înfrângere pentru România, iar ne-au luat-o bulgarii înainte, ce diplomație slabă, ce adunătură de incompetenți,” rememorează Sorin Moisă acel episod.

Europarlamentarul declară că un dialog între Cioloș și Trudeau avusese loc în aceeași zi ca cel dintre Borisov și premierul canadian. Doar că în timp ce Cioloș a rămas ferm pe poziții și nu a acceptat prima propunere a canadienilor, premierul bulgar s-a mulțumit cu aceasta și a ieșit cu ea public, făcând și mai grea misiunea negociatorilor noștri, pentru că, la nivel de percepție se crease impresia că în timp ce Bulgaria a obținut ceva, România nu.

„Le-am arătat tuturor că s-au înșelat: România și-a păstrat cumpătul după anunțul lui Borisov și a obținut în cele din urmă 1 Decembrie 2017 într-o negociere dramatică, până în ultimul moment, când toată lumea era convinsă că atunci când tensiunea crește o să cedăm. Cam asta era reputația României înainte de acest episod. Data de 1 Decembrie 2017 a fost propusă de mine într-o întâlnire cu PM Ciolos și Ministrul Tudorache ca un marker indubitabil al rolului României în negociere și victorie. A fost deci un răspuns direct la ‘episodul bulgar’, pe care nici măcar cei mai sceptici compatrioți nu-l mai puteau în mod normal pune la îndoială: doar nu aveau acum să aleagă bulgarii, care mai întâi se bucuraseră pentru 1 mai 2018, chiar Ziua Națională a României pentru scoaterea vizelor. Ironia este că, pentru a nu discrimina între România și Bulgaria, și Bulgariei i s-a aplicat noua data, deci vor sărbători și ei, măcar parțial, 1 Decembrie anul viitor,” a declarat Sorin Moisă.

Guvernul PSD dă o veste bună fumătorilor

Acest episod este important pentru a înțelege diferența dintre mesajul public pe care mulți membri PSD îl au cu privire la subordonarea lui Iohannis (și în acel caz, Cioloș) în fața străinilor și ce se întâmplă defapt în spatele ușilor închise, lucruri devoalate pentru opinia publică chiar de către un europarlamentar PSD.

În ultima perioadă, acuzele despre capul plecat al lui Iohannis în fața străinilor au reapărut. De exemplu, iată ce declara Victor Ponta pe Facebook ieri:

„De ce la ultimul Consiliu European, când s-a discutat practic aceasta schimbare fundamentala de Strategie a UE (n. red. strategia UE în două viteze) Președintele Iohannis a vorbit despre Ordonanța 13? De ce trebuia să avem Președinte "pro Germania" și Prim Ministru "pro Franța" ? De ce dacă vrei să te lupți pentru români ori ai dosar penal ori ies cei "frumoși și liberi" în stradă să-ti ceară demisia?”

Și de această dată, comentariile sunt combătute prin fapte. Președintele României a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Malta, în care s-a poziționat total împotriva ideii unei „Uniuni Europene în două viteze”, care ar dezavantaja statele mai slab dezvoltate.

„Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze - o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă,” se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Atât exemplul negocierilor cu Canada precum și cel cu privire la planul „UE în două viteze” arată că România este capabilă să își susțină cu tărie interesele externe. Mai mult, cele amintite de europarlamentarul Sorin Moisă demonstrează că politicienii noștri, chiar dacă în plan intern fac parte din tabere diferite, când vine vorba despre interesele externe ale României pot face un front comun puternic, iar acest lucru este categoric mai important decât meciurile de etapă din propriul campionat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.