Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, mesaj important la Sibiu: o desuetă corectitudine politică

iohannis discurs

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia aniversării, la Sibiu, a 500 de ani de la reformele lui Martin Luther, notând şi efectele sale în Transilvania şi România, şi spune că, din păcate, astăzi principii precum libertăţile şi drepturile omului, precum şi toleranţa, au ajuns să fie considerate corectitudine politică desuetă.

Citeşte şi: Şah-mat la Blaga în PNL: Planul care dejoacă ambiţiile "Buldogului"

Citeşte şi: SOV devoalează MOTIVUL REAL pentru care sunt activați ofițerii acoperiți din presă

Citeşte şi: Preşedintele CEDO recomandă Guvernului României să facă şi graţieri/ VIDEO

Citeşte şi: Liviu Dragnea a explodat. ATAC DUR la Iohannis: 'E unul care stă pe uliță și dă cu pietre în noi'

Mesajul a fost transmis participanţilor la masa rotundă pe tema "Reforma astăzi – reforme astăzi", organizată la Sibiu de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană, cu prilejul aniversării a 500 de ani de la reforma iniţiată de Martin Luther, informează News.ro.

"Toate cultele din România ce se revendică din Reformă merită o sinceră apreciere pentru felul în care îşi îndeplinesc misiunea şi transmit un salut călduros reprezentanţilor şi credincioşilor lor. Jubileul Reformei îşi găseşte în România un loc şi un cadru evocator potrivit. Transilvania şi Sibiul pot arăta cum, în căutarea lui Dumnezeu, a fericirii şi mântuirii, oamenii pot urma, paşnic, căi diferite. La Muzeul Brukenthal din Sibiu se găseşte originalul Edictului de la Turda. Într-o Europă a sângelui vărsat în numele credinţei, chiar dacă ignora ortodoxia românilor din Transilvania, Edictul consacra pentru prima dată principiul toleranţei religioase, lansând o nouă perspectivă, umanistă, asupra rolului religiei în societate", se arată în mesaj.

El notează efectele reformelor, care s-au văzut şi în zona geografică a României de astăzi, dar în special în Transilvania.

"Din păcate, astăzi, libertăţile şi drepturile universale ale omului, toleranţa şi respectul diversităţii sociale au ajuns să fie considerate de unii drept o desuetă corectitudine politică, drept o cauză a dezangajării dintre clasa politică şi cetăţeni. Edictul de la Turda, ca şi istoria şi personalităţile Bisericii Evanghelice C.A. demonstrează că dimpotrivă, pentru a-şi împlini misiunea şi destinul, elitele politice, culturale ori religioase trebuie să se poziţioneze în fruntea comunităţii şi, dacă este cazul, chiar înaintea vremurilor. Elitele au rolul de a inspira popoarele, de a lucra pentru fructificarea socială a libertăţii şi demnităţii persoanei, pentru o societate marcată de responsabilitate şi înnobilată prin toleranţă", mai spune şeful statului.

Preşedintele face referire şi la pregătirea jubileului Marii Uniri, salutând recunoaşterea progreselor aduse de ea societăţii, în special prin apariţia şi dezvoltarea dialogului interetnic, interconfesional şi intercultural.

Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.