Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, printre 'GREII' Europei, la summit-ul de la Roma: Ce declarația va fi adoptată

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis participă vineri la Summitul Uniunii Europene de la Roma, unde va fi adoptată o declaraţie cu privire la viitorul UE.

La începutul lunii martie, România a transmis statelor membre ale Uniunii Europene un document în care este prezentată poziţia cu privire la viitorul UE în pregătirea Summitului de la Roma.

Citește și: Liviu Dragnea s-a SUPĂRAT: `Dacă Guvernul nu cere DESECRETIZAREA, o să o facă Parlamentul`

În document se precizează că "obiectivul principal al Declaraţiei de la Roma ar trebui să fie acela de a transmite un semnal clar că statele membre UE trebuie să rămână unite, coerente şi angajate să conlucreze pentru o Europă puternică, bazată pe valori şi incluzivă, care să fie în măsură să recâştige încrederea cetăţenilor europeni", a informat Administraţia Prezidenţială.

România pledează pentru o Uniune Europeană mai puternică, mai consolidată şi mai coezivă, iar unul dintre principiile de bază ale Declaraţiei de la Roma trebuie să vizeze unitatea, coeziunea şi durabilitatea. "Trebuie să fie clar exprimat faptul că nu există nicio alternativă la o soluţie europeană care plasează stabilitatea economiilor şi societăţilor noastre şi prosperitatea cetăţenilor noştri în centrul acţiunilor Uniunii", mai stipulează documentul.

Un alt principiu enunţat în document este "fără paşi înapoi".

"Este esenţial să prezervăm şi să construim pe baza realizărilor fundamentale ale UE: cele patru libertăţi fundamentale interconectate - Piaţa Internă, Schengen, euro, politica de coeziune şi extinderea. Prezervarea unei abordări echilibrate şi incluzive în promovarea acestor politici, spre beneficiul comun al tuturor membrilor UE, este esenţială pentru o Uniune de succes şi prosperă. Există domenii, cum ar fi securitatea şi apărarea, în care este încă loc pentru dezvoltare, chiar în cadrul oferit de actualele tratate. În astfel de domenii ar trebui să asigurăm implementarea deplină a prevederilor tratatelor, fapt care ar putea presupune îmbunătăţirea modului de lucru al UE, în condiţiile respectării spiritului de unitate şi coerenţă înscris în Tratate", relevă documentul citat, conform Agerpres.

Totodată, se menţionează ca principii ce ar urma să fie cuprinse în Declaraţia de la Roma evitarea fragmentării şi o abordare integrată privind principiul solidarităţii şi asigurarea convergenţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.