Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis se dezice de Dacian Cioloş: Ce explicaţii îi cere preşedintele fostului premier/VIDEO

facebook.com
iohannis ciolos

A venit şi ziua scadenţei pentru tehnocraţii lui Dacian Cioloş. 'Gaura' de milioane din buget a ajuns şi la urechile preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului îl somează pe Cioloş să dea explicaţii.

"Jurnalist: Ați discutat și despre problema lipsei de încasări de 10 miliarde de lei pe anul trecut?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am discutat foarte pe scurt această chestiune. Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat inițial sintagma de gaură la buget, ceea ce nici nu poate fi vorba.

Este vorba de o sumă care nu s-a realizat, pur și simplu, la încasări, din motive pe care vor trebui să le explice alții, nu eu, cei care au guvernat, dar cert este că nu a plecat nimeni cu banii acasă și în această etapă e important să se lucreze foarte, foarte serios pe bugetul 2017. Eu am oferit sprijin la nivel de expert pentru această chestiune.

Jurnalist: Cum vi se pare inițiativa Parlamentului, de a ancheta Cabinetul Cioloș pentru această lipsă de fonduri, domnule Președinte?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului. Cred că ar fi foarte ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă și să nu se ducă discuția la nivel de contre politice.

Jurnalist: Dar sunt două rectificări bugetare pe plus. Nu ar trebui să se vadă exact de ce s-a ajuns la această situație, dacă a fost incompetență sau rea voință, sau ceva venit din partea unor instituții?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu sunt convins că cei în cauză vor lămuri aceste chestiuni.

Jurnalist: Ați fost informat de fostul Premier Dacian Cioloș despre aceste lucruri înainte să plece de la Palatul Victoria?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Președintele are foarte puține atribuții pe domeniul economiei și bineînțeles că am discutat în repetate rânduri despre aceste lucruri, fără însă să fi solicitat eu detalii legate de execuția bugetară.

Jurnalist: Ați vorbit despre deficitul bugetar, despre necesitatea încadrării în 3% din PIB. Președintele Consiliului Fiscal avertiza că măsurile aplicate de PSD, cele promise, ar duce la un deficit bugetar de 4%. Ați primit asigurări că se va încadra acest Guvern în deficit de 3%?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu va fi deloc ușor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate și cu încadrarea într-un deficit de 3%, doar el este obligatoriu.

Jurnalist: Și atunci? Care este soluția?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care aparține Guvernului, care va veni cu soluții.

Jurnalist: Dar ar trebui să blocheze anumite măsuri pe care vor să le ia în perioada următoare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este problema Guvernului și a Parlamentului, să vină cu un buget care este sustenabil și se încadrează în această cerință.

Jurnalist: Spunea purtătorul dumneavoastră de cuvânt că există o îngrijorare la nivelul Administrației Prezidențiale, înainte de această discuție, cu privire la modul în care se va construi bugetul și încadrarea în ținta de deficit. Îngrijorarea aceasta persistă după întâlnirea pe care ați avut-o?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Exact din acest motiv am convocat această discuție și cred că este foarte bine că am avut această întâlnire, pentru a vedea cum se percepe și într-o parte și în alta.", a spus Iohannis.

Vezi şi: VIDEO - Klaus Iohannis, reacție TĂIOASĂ la stenogramele cu Traian Băsescu

Şeful statului s-a referit şi la discuţia pe care a avut-o cu actualul premier, Sorin Grindeanu. ”

Am avut o întâlnire de lucru, la care, în afară de mine, a participat Prim-ministrul, Ministrul Finanțelor și Consilierul Prezidențial pe probleme economice. A fost o discuție aplicată, o discuție în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern.

Am solicitat și primit informații despre cum se vede la nivel de Guvern construcția bugetului pentru 2017. După părerea mea, și asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ține cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare, și așa mai departe.

Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate.", a mai spus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.