Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis: 'Vă anunț, în PREMIERĂ, că MAPN a stabilit...'

iohannis cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, la sfârșitul ședinței CSAT, despre temele discutate. Iohannis a anunțat că MAPN a stabilit unde va funcționa brigada multinațională NATO de pe teritoriul României.

”Bună ziua!

Acum câteva minute s-a terminat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ședința CSAT aferentă trimestrului III din acest an. Am avut teme importante pentru securitatea națională de discutat și vreau să vă prezint aceste chestiuni. Am avut pe ordinea de zi o temă cu titlul Planul de acțiune pentru implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia cu implicații în plan național.

Citește și: N-ai mai văzut așa miri! Mireasa, ca mireasa, dar mirele… / FOTO

Dacă vă amintiți, la discuția anterioară în CSAT s-a deschis înființarea unui Grup de lucru care a primit sarcină să elaboreze un plan concret de punere în aplicare a deciziilor NATO de la Varșovia. Acest grup de lucru s-a constituit, a lucrat chiar și în timpul verii și a prezentat astăzi planul în CSAT.

Acest plan nu este, evident, comunicabil, dar un alt punct de pe ordinea de zi este în strânsă legătură cu acest punct, și anume punctul Constituirea și operaționalizarea Brigăzii Multinaționale pentru dezvoltarea și consolidarea elementelor esențiale ale prezenței Aliate înaintate adaptate. Deci, este vorba despre Brigada Multinațională, pe care am tratat-o separat pe ordinea de zi, fiindcă aici trebuie luate decizii care se validează separat în CSAT. Iar aici pot să vă spun, în premieră, că s-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practică a acestei decizii. Mai exact, Ministerul Apărării Naționale a decis care unitate din România se va constitui în această Brigadă Multinațională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie Rovine, care va prelua rolul de Brigadă Multinațională. Această Brigadă își are sediul în Craiova și acolo va funcționa, în consecință, și Brigada Multinațională.

Citește și: MĂCEL la Londra: S-au luat la omor, cu topoare / VIDEO

Am avut pe ordinea de zi Strategia privind evoluțiile din Orientul Mijlociu în vederea valorificării de către României a oportunităților din această regiune, chestiune foarte importantă, care s-a adus pe ordinea de zi datorită faptului că CSAT a dorit o prelucrare a unei prime informări, făcute de Ministerul Afacerilor Externe. Avem aici deja o abordare sustenabilă, care prevede reluarea relațiilor, în special economice, cu țările din Orientul Mijlociu, relații care, parțial, au fost întrerupte din diferite motive, de necorelare, de războiul din Siria. Pentru România, această zonă este în continuare importantă și, deci, importantă și reînnodarea unor relații care, multe dintre ele, sunt tradiționale.

Tot în domeniul relațiilor internaționale, am avut un punct pe ordinea de zi care se referă la relația dintre România și Republica Moldova, o temă care este foarte importantă pentru noi, o temă care mă interesează foarte mult. Am constatat, în informarea făcută de Ministrul Afacerilor Externe, un lucru care se observă și cu ochiul liber. Relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă.

Citește și: Tudor Chirilă: ‘Lui Ioan Gyuri Pascu îi datorez lansarea în muzică’

În consecință, pentru a îmbunătăți abordarea relației România-Moldova, s-a decis să se lucreze pe o strategie, o strategie, de data aceasta, pe termen mediu și lung, care va stabili cum anume ne vom poziționa în această relație. Între timp, evoluția politică din Moldova ne-a arătat tuturor că partidele proeuropene au dificultăți, vorbesc de partidele proeuropene din Moldova, sigur, și aceste dificultăți s-au văzut foarte bine după alegerile parlamentare pe care le-au avut ei în 2014. Este, deci, nevoie de o relație îmbunătățită. Faptul că România vine în sprijinul Moldovei cu o finanțare importantă este doar un început. Noi credem că e nevoie de o implicare mult, mult mai profundă în relațiile economice dintre România și Moldova, și este nevoie în continuare de implicarea noastră în construcția și întărirea instituțiilor democratice. Aceste lucruri, toate, vor fi prevăzute în strategia pe care o vom avea pregătită pentru sfârșitul acestui an.

Avem o temă care apare periodic și care am considerat noi în CSAT că este foarte importantă și am avut o discuție amplă pe situația industriei de apărare românești. S-a prezentat situația Companiei Naționale Romarm, cu probleme, cu oportunități, și am discutat despre această chestiune destul de mult. Concluzia e simplă: e nevoie de reorganizare la Compania Națională Romarm pentru a o face mai performantă, mai credibilă și suficient de mare pentru a deveni un partener serios pentru investitori, în special din afara țării. Pe de altă parte, este nevoie urgentă de o corelare între nevoia de dotare a Armatei Române și oferta pe care o prezintă Compania Națională Romarm.

Citește și: GAFĂ MACABRĂ a unui celebru comentator sportiv român

Toate aceste lucruri sună destul de simplu. În realitate sunt chestiuni foarte complicate. Aceste aspecte nu au fost tratate corespunzător mulți ani și, în consecință, trebuie să găsim căile cele mai bune pentru a le corela. Se va lucra intens, în special la Ministerul Economiei și la Ministerul Apărării, pentru a găsi aceste corelări.

O temă foarte importantă, în special în actuala situație geopolitică, a fost evaluarea privind nivelul de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor publice din România. Aici, avem nevoie și de o îmbunătățire a cadrului legislativ, și aș menționa dintre actele normative necesare Legea Securității Cibernetice. Vă amintiți că au fost încercări pentru a merge în Parlament cu o astfel de lege, până acum fără a avea un succes notabil. Este acest act normativ în pregătire la nivelul Guvernului și, până la sfârșitul anului, va fi finalizat acest proiect de lege.

Pe de altă parte, este nevoie de o îmbunătățire considerabilă a nivelului de conștientizare în acest domeniu. Sunt multe instituții unde nu s-a înțeles foarte bine de ce este importantă securitatea cibernetică. Și, ca să vă dau un exemplu care, poate, sună banal: în ziua de astăzi, foarte multe societăți furnizoare de utilități sunt complet informatizate. Și, atunci, imaginați-vă ce s-ar putea întâmpla dacă există un atac cibernetic, de exemplu, asupra unui sistem de apă potabilă într-un mare oraș și se oprește apa pentru câteva ore sau chiar pentru câteva zile. Acest lucru teoretic este posibil dacă o entitate statală sau non-statală doreşte să pornească un astfel de atac. Este doar un exemplu simplu. În realitate, trebuie să ne protejăm infrastructura cibernetică la toate instituţiile publice. Aceste chestiuni vor fi dezvoltate în continuare.

O temă foarte importantă şi cred că şi interesantă pentru opinia publică, am avut o informare referitoare la sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor. O informare care a venit din partea Ministrului Sănătăţii, după ce ultima dată CSAT a trasat sarcină acestui minister să vină cu o abordare sustenabilă pentru a îmbunătății net situaţia din sistemul sanitar. Ni s-a prezentat abordarea faţă de problema infecţiilor nosocomiale, unde Ministrul Sănătăţii ne-a informat că s-au făcut paşi foarte importanţi în zona clarificării legislative, în zona reglementărilor, inclusiv în zona reglementărilor pentru biocide, în zona investiţiilor necesare pentru infrastructura spitalicească. Şi concluzia noastră a fost că s-au făcut paşi importanți, s-au făcut paşi importanți în reglementare, s-au făcut paşi importanți în modul în care se planifică investiţiile în sistemul de sănătate, dar mai este foarte mult de lucru pentru a implementa această legislaţie şi pentru a ajunge efectiv la investiţia propriu-zisă. Sub linie, post să spun că s-au făcut progrese notabile.”, a spus Klaus Iohannis după ședința CSAT.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.