Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Korodi Attila (UDMR): Este inadmisibil ca Ucraina să ratifice norme europene şi să adopte decizii contrare

sigla UDMR
UDMR

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, miercuri, că este 'inadmisibil' ca o ţară precum Ucraina să ratifice norme europene privind respectarea drepturilor omului, dar, pe de altă parte, să adopte decizii contrare, precum noua lege a educaţiei, care limitează dreptul minorităţilor naţionale din ţara vecină de a studia în limba lor maternă. 'Este inacceptabil ca o ţară, cum este spre exemplu Ucraina, să ratifice norme europene importante în domeniu, dar, pe de altă parte, în plan naţional, să adopte decizii contra acestor normative europene (...) E inadmisibil ca Ucraina să ceară sprijinul ţărilor vecine, a importantelor capitale sau instituţiilor internaţionale, dar, pe de altă parte, acţionează împotriva acestora, implicit prin măsuri împotriva comunităţilor etnice', a declarat parlamentarul UDMR, potrivit unui comunicat de presă al UDMR, remis miercuri Agerpres.

El a mai spus că democraţia unei ţări trebuie 'măsurată' şi din perspectiva respectării drepturilor minorităţilor naţionale, subliniind că trebuie evitate situaţiile care creează 'confuzii şi nemulţumiri' în această privinţă. 'În Europa Centrală şi de Est convieţuiesc foarte multe comunităţi naţionale. Este esenţial ca fiecare stat să acţioneze responsabil în raport cu minorităţile care trăiesc pe teritoriul ei. UDMR susţine şi salută orice măsură care aduce noi garanţii şi instrumente pentru păstrarea identităţii comunităţilor etnice minoritare (...) O democraţie puternică înseamnă garantarea pe deplin a drepturilor omului şi a drepturilor minorităţilor naţionale. Putem vedea măsura în care aceste drepturi sunt aplicate uitându-ne la cât de mulţumite sunt comunităţile etnice autohtone de pe teritoriul ţării. A spune că totul este perfect în condiţiile în care o comunitate etnică manifestă nemulţumiri - indiferent dacă vorbim de educaţie, administraţie locală, administraţia centrală, folosirea simbolurilor sau viaţa culturală - arată că, de fapt, în acea democraţie mai este de lucru, statul respectiv mai are de implementat legi şi măsuri pentru garantarea drepturilor minorităţilor naţionale. Avem convingerea că nici o democraţie, şi astfel nici Ucraina şi nici România nu ar trebui să se mulţumească cu situaţii care creează confuzii şi nemulţumiri din partea acestor comunităţi', a spus Korodi Attila, în cadrul şedinţei plenare comune a celor două camere ale Parlamentului, ce a avut pe ordinea de zi dezbaterea şi adoptarea Declaraţiei referitoare la noua Lege a Educaţiei în Ucraina.

Potrivit sursei citate, Korodi a salutat faptul că Parlamentul României a adoptat o poziţie cu privire la această problemă şi a mulţumit preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, deputatului Biró Rozalia, pentru că a iniţiat discuţiile în Comisie în vederea conturării a unei poziţii care a condus la textul Declaraţiei adoptate miercuri în plen. El a subliniat, totodată, că, după adoptarea acestei declaraţii, atât Preşedinţia cât şi Guvernul României trebuie să 'acţioneze ferm' în interesul comunităţii româneşti din Ucraina şi al aplicării normelor europene cu privire la drepturilor minorităţilor naţionale. 'Dubla măsură nu este permisă. Ucraina nu poate, în acelaşi timp, să ceară sprijinul Consiliului Europei şi altor instituţii internaţionale sau partenerilor internaţionali pentru rezolvarea conflictului existent din Estul ţării, în timp ce ia decizia de a elimina din legislaţie acele prevederi care ajută la găsirea unei soluţii paşnice la acest conflict şi la tensiunile dintre comunităţile naţionale de pe teritoriul ei, lezând drepturile comunităţilor minoritare', a mai spus Korodi Attila, potrivit comunicatului citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.