Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo: Trei deputaţi, arestaţi după ce au aruncat cu gaze lacrimogene

kosovo

Trei aleşi ai opoziţiei din Kosovo au fost arestaţi luni după ce au aruncat cu gaze lacrimogene pentru a opri desfăşurarea unei sesiuni a parlamentului, paralizat de luni de zile, cu două zile înaintea vizitei la Pristina a şefului diplomaţiei americane John Kerry, relatează AFP. 

Doi aleşi au fost arestaţi după ce au aruncat cu gaze lacrimogene în sala parlamentului şi în poliţişti din clădirea parlamentului, a anunţat poliţia într-un comunicat. 

Ei au oprit, pentru a cincea oară, desfăşurarea unei sesiuni parlamentare, protestând împotriva unui acord sub egida UE vizând normalizarea relaţiilor cu Serbia, aminteşte France Presse. 

Al treilea deputat a fost arestat când a încercat să introducă în clădirea parlamentului două canistre de gaz lacrimogen. 

Opoziţia se opune în special proiectului vizând acordarea de mai multă autonomie minorităţii sârbe din Kosovo, fostă provincie sârbă cu 1,8 milioane de locuitori, marea majoritate de origine albaneză. Opoziţia se opune de asemenea unui acord de frontieră cu Muntenegru, care împinge, în opinia ei, la pierderea de teritorii. 

Acest ultim incident intervine înainte de sosirea secretarului de stat al SUA John Kerry miercuri. 

Biroul UE din Pristina a condamnat acest nou incident şi a cerut tuturor părţilor "să revină la dialog în viaţa politică în general şi în adunarea (legislativă) în special". 

Liderul opoziţiei şi iniţiatorul protestelor, Albin Kurti, a fost arestat sâmbătă după o manifestaţie la Pristina, în timp ce deputata Donika Kadaj-Bujupi a fost arestată la 18 noiembrie. 

În ciuda progreselor sub egida Bruxellesului, cei doi foşti inamici, încă marcaţi de conflictul sângeros din 1998-1999, continuă să întreţină relaţii dificile, Belgradul refuzând să recunoască independenţa Kosovo recunoscută până acum de o sută de ţări, dintre care SUA şi 23 din cele 28 de ţări membre ale UE, notează AFP, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.