Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi a PROFEȚIT: face DEZVĂLUIRI de ultimă oră dintr-un dosar BOMBĂ

kovesi bilant dna

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, face o serie de dezvăluiri din dosarul Hexi Pharma, dar vorbește și despre corupția din domeniul sănătății. Kovesi susține că încă de la începutul acestui an a spus ce probleme de corupție sunt în sănătate, iar anchetele de acum vin ca un demers firesc.

Citește și: VIDEO - Kovesi a EXPLODAT: AVERTISMENT teribil al șefei DNA

Citește și: Experimentul USB

Citește și: VIDEO - Victor Ponta, atac HALUCINANT la Iohannis: le-a dat românilor multă.../ VIDEO

Citește și: Ion Cristoiu îl rupe pe Nicușor Dan: lucrează pentru PSD

Citește și: SURSE - PNL aproape de EXPLOZIE

”Noi am investigat foarte multe dosare în domeniul sănătăţii şi, din păcate, am întâlnit fapte de corupţie în mai toate activităţile din sănătate, respectiv achiziţia de medicamente, achiziţia de produse care se folosesc în spitale, de echipamente şi aparatură medicală, infacţiuni de corupţie legate de construcţia sau renovarea unor instituţii spitaliceşti, mită legată de exercitarea atribuţiilor de serviciu, mită legată de probarea sau emiterea anumitor decizii. Iată că noi am întâlnit fapte de corupţie în aproape toate sectoarele din sănătate. Important este ca această problemă să fie abordată în mod unitar de statul român. Nu doar arestând vom rezolva această problemă în sănătate. Haideţi să luăm cazul Hexi Pharma: s-au făcut învinuiri, s-au pus sechestre, sunt două dosare în curs. Suntem siguri că după aceste măsuri luate de procurori a dispărut infecţia din spitale? Adică, noi dacă arestăm două persoane despre care dovedim că au comis fapte de corupţie vom rezolva problemele din sănătate? Nu cred. Eu cred că dosarele noastre trebuie să constituie un punct de plecare în a încerca să rezolvăm aceste probleme. La bilanţul din acest an, am tras un semnal de alarmă şi am vorbit foarte multe despre corupţia în sănătate, înainte de a izbucni aceste probleme, din ultima vreme”, a declarat Kovesi, într-un interviu acordat News.ro.

În ceea ce privește Hexi Pharma, Kovesi a spus avem deja peste 70 de persoane trimise în judecată pe corupție în achiziții publice în sănătate.

”Este un dosar, această infracţiune este investigată de alţi colegi. Până la acest dosar, pentru că aceste două concluzii ale mele, că mita şi corupţia din sănătate afectează calitatea serviciilor şi preţul medicamentelor, în februarie 2016, am tras această concluzie pe baza investigaţiilor pe care noi le-am făcut anul trecut şi sunt peste 70 de persoane trimise în judecată exact pe corupţie în achiziţii publice în sănătate.

Sunt vizate şi companiile care sunt implicate în acte de corupţie. Sunt foarte multe dosare în care am început urmărirea poenală şi faţă de aceste companii. Cred că pentru a rezolva corupţia în sănătate trebuie să responsabilizăm şi aceste companii, pentru că ele participă în mod activ la comiterea faptelor de corupţie. Corupţia, prin specificul ei, are un element, dacă putem să îi spune aşa, diferit de alte infracţiuni: atât cel care dă banul, cât şi cel care primeşte au un interes. Compania de medicamente care oferă mită are un interes să îşi vândă medicamentele, iar celălalt să îşi obţină. Ajungem la un punct sensibil: am avut dosare în care am investigat medici care au primit sume de bani cu titlul de sponsorizare. Aceste sponsorizări, pe care legea le permite sătre sistemul de sănătate, dar am avut probleme şi în dosarele care vizează IGSU, cu sponsorizările la pompieri, este foarte dificil când investighezi o astfel de faptă, persoana care este cercetată vine şi spune că: legea îmi permite să primesc sponsorizări. Şi atunci trebuie să ne punem întrebarea dacă statul, în domeniile importante şi de siguranţă a ţărrii, ar trebuie să interzică sau nu aceste sponsorizări. Statul trebuie să asigure pregătirea profesională a medicilor şi să dea medicilor bani pentru a merge la congrese, pentru a se informa, pentru a-şi face studii, pentru a fi mai buni. Este obligaţia statului. Nu trebuie să lăsăm medicii la mâna unor companii private care să-i sponsorizeze să facă această specializare, doar ca să prescrie anumite medicamente”, a mai spus Kovesi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.