Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi e ATACATĂ din SUA: 'ÎNCALCĂ principiul separației puterilor în stat și implicit Constituția'

Kovesi

Chris Terheș, președintele Romanian Community Coalition, cunoscută în țara noastră și sub numele de "Coaliția românilor pentru combaterea corupției", a criticat-o pe Laura Codruța Kovesi pentru declarațiile făcute în privința grațierii. "Daca in America un procuror, care tine de puterea executiva, ar fi spus Congresului, ca putere legislativa, ca un proiect de lege este "inoportun" era dat de toti peretii.", a scris Terhes pe pagina sa de Facebook.

"Prezenta la CSM, Kovesi a spus ca isi mentine pozitia ca cele doua acte normative propuse de Guvernul Grindeanu - cu privire la gratiere si punerea in acord a Codurilor cu deciziile CCR - ar fi "inoportune". Prin ceea ce face, Kovesi incalca principiul separatiei puterilor in stat si implicit Constitutia.

Constitutia spune ca "statul (roman) se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale".

Aceasta separare a puterilor inseamna ca una nu o incaleca pe alta.

Citește și: Analist politic: 'Iohannis a RĂSUFLAT UȘURAT că a scăpat de un INCOMOD care știa prea multe'

Kovesi, ca procuror sef DNA, conduce o institutie care e parte a autoritatii judecatoresti.

De partea cealalta, "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi UNICA AUTORITATE LEGIUITOARE a ţării". Parlamentul poate delega aceasta autoritate si Guvernului, care poate da ordonante de urgenta in anumite domenii.

Astfel, Kovesi, care e parte a autoritatii judecatoresti, aplica legea facuta de Parlament sau ordonantele de urgenta date de Guvern.

Daca o interferenta a membrilor puterii executive ori legislative asupra celei judecatoresti inseamna ingerinta in justitie ori incalcarea independentei justitiei, iar CSM, DNA si Inspectia Judiciara se isterizeaza la orice afirmatie a unui om politic privind justitia ca i-ar incalca independenta, folosind acelasi principiu in sens invers inseamna ca si ceea ce face Kovesi acum incalca atributele puterii legislative.

Daca va uitati in lege veti vedea ca CSM da aviz in privinta unei legi care e numai consultativ, si nu in cazul tuturor legilor, ci numai al celor care privesc justitia. Dar repet, avizul e CONSULTATIV, tocmai pentru ca unica autoritate legiuitoare a tarii este Parlamentul.

Stat drept inseamna ca fiecare sef de institutie parte a unei puteri din stat isi stie tarlaua unde poate opera. Iar acum Kovesi a trecut la vecini.

Daca in America un procuror, care tine de puterea executiva, ar fi spus Congresului, ca putere legislativa, ca un proiect de lege este "inoportun" era dat de toti peretii. Aici nu ca Procurorul General ia la rost Congresul, ci Congresul ia la rost Procurorul General, chemandu-l la audieri.", a fost mesajul lui Chris Terhes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.