Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi îi dă replica lui Tăriceanu în dosarul 'Belina': Noi ne-am făcut treaba

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi

Laura Codruța Kovesi îi dă replica lui Călin Popescu Tăriceanu, care a susținut, duminică seara, că prin punerea sub acuzare a miniștrilor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb în „dosarul Belina”, DNA încearcă o „lovitură de stat”, dărâmarea Cabinetului şi a coaliţiei de guvernare, acuzând instituția de poliţie politică.

Citește și: Kovesi, despre conflictul dintre DNA și Inspecția Judiciară. Cum răspunde șefa DNA la acuzațiile de ‘presiune’

Citește și: Șefa DNA, atac voalat la Comisia de anchetă parlamentară: 'Acesta este motivul pentru care eu nu m-am prezentat la Parlament'

„Noi ne-am îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege. Ce trebuie să facă DNA? Să investigheze corupția la nivel înalt. Noi am investigat o faptă de corupție, am formulta niște acuzații. Este o etapă intermediară. Verificăm aceste acuzații. Noi suntem un filtru, care verificăm înainte de a ajunge la instanță, dacă sunt probe sau nu sunt probe. Dacă sunt probe, trimite dosarele la instanță. Dacă nu sunt probe, clasăm dosarul. Pentru asta suntem plătiți. Asta fac procurorii, fac investigații. Deci, noi ne-am făcut treaba. Am făcut investigații pentru fapte de corupție față de care o să strângem probe. (...) Ce a făcut diferit DNA față de anii anteriori, când a făcut același lucru. Ce este diferit? Nu este nimic diferit pentru noi ca procurori. Competența este legală. Nu ne alegem noi dosarele. Legea spune pe cine putem și pe cine nu putem intercepta sau pe cine putem verifica, pe cine nu putem verifica”, a spus Kovesi, care a subliniat că procurorii nu-și aleg dosarele.

Cât despre dosarul Belina, Kovesi a spus că acest dosar a fost deschis în luna mai 2017.

„S-a creat o confuzie. Poate și noi ar fi trebuit, în comunicatul de presă, să lămurim acest lucru. Dosarul nu este din 2014. Acest dosar a fost deschis în luna mai 2017. Suntem în septembrie. Deci, în decurs de 4-5 luni de zile, noi am făcut primele acte și primele verificări. Noi ne putem sesiza din presă, în momentul în care avem indicii clare că s-a comis o faptă penală. Simplul fapt că scrie în presă că s-a dat o HG, nu înseamnă neapărat că acolo s-a comis o faptă penală. Vorbim de niște HG foarte tehnice. Au schimbat clasificarea pentru un imobil sau pentru un teren, sau pentru o clădire dintr-o categorie în altă categorie. Nefiind specialiști, nu ajungi imediat la concluzia că există o faptă penală acolo (...) Mai mult decât atât, noi nu urmărim HG, noi nu stăm să monitorizăm ce hotărâri și ce decizii ia Guvernul, ca să stabilim că este faptă penală sau nu. (...) În momentul în care au apărut informații că s-au comis fapte de competența DNA, în legătură cu adoptarea unei HG, atunci ne-am sesizat din oficiu ”, a mai spus Kovesi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.